Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 martie 2016, 15:45 views 7427
A fost lansat concurs de concepte urbanistice
04 martie 2016, 15:45 views 7427

A fost lansat concurs de concepte urbanistice

Un concurs naţional de arhitectură şi urbanism a fost lansat astăzi la Chişinău. Obiectivul acestuia este de a deschide calea către o intervenţie arhitectural-urbanistică de înaltă ţinută, care să creeze o infrastructură reprezentativă, punând în valoare importante monumente istorice ale capitalei. Iniţiativa aparţine Ambasadei Franţei în Republica Moldova, Primăriei capitalei şi Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor.

Misiunea arhitecţilor este de a defini soluţii inedite pentru două obiective importante din capitală: proiecte de amenajare a viitoarei străzi pietonale 31 August, în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni şi Puşkin, precum şi a zonei din preajma Circului.

Cu idei inovatoare sunt îndemnaţi să participe la concurs arhitecţii consacraţi, dar şi tineri la început de cale.

„Aşteptăm foarte multe propuneri din partea cetăţenilor. Credem că concursul poate fi o inspiraţie pentru planul urbanistic general a primăriei Chişinău. Acest proiect e prima etapă a noului program al Ambasadei Franţei despre urbanism", a declarat Jeremy Petit, consilier la Ambasada Franței.

Concursul naţional de arhitectură şi urbanism este o premieră. Viceprimarul Nistor Grozavu, constată că este pentru prima dată de la declararea independenţei țării când un partener de dezvoltare este partener la un asemenea concurs. „Sperăm în acest context că vor găsi pentru strada 31 August acele soluţii pentru a putea racorda zona pietonală de pe această stradă cu o zonă pietonală care, ulterior sperăm să fie în partea dinspre Nordul capitalei până la râul Bâc. Ar putea deveni un element de atracţie atât a populaţiei din Chişinău, cât şi din străinătate. Exprimându-mă în termenii primăriei din Paris acesta e un element de readucere a naturii în oraşul Chişinău", susține oficialul.

Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, afirmă că, prin intermediu proiectelor, va fi valorificată zona centrală unde este toată infrastructura turistică a nucleului istoric. „Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă a Moldovei, Biblioteca Naţională, Palatul Naţional şi multe alte obiective: monumente istorice şi de arhitectură, care se vor pune în valoare prin acest spaţiu pietonal", a menţionat Ion Ştefăniţă.

Organizatorii speră să vină schiţe de proiect demne de a fi realizate. Ulterior se va trece la cea de a doua etapă de concurs: expunerea proiectului în realitate.

Proiectele vor fi prezentate până pe 11 aprilie, iar numele învingătorilor vor fi făcute pe 19 aprilie. Rezultatele concursului vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii la Muzeul Naţional de Istorie. Deţinătorii primelor două locuri vor efectua vizite de documentare în Franţa.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

concurs , Arhitectura , Chisinau , urbanism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
991 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bezeni, Izvoare și Scăieni. Satul Izvoare este aşezat pe rîul Căinari și este situat la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 991 de oameni. Prima mențiune a satului datează din 20 august 1588 cu denumirea de Lozeni (Lozăle).

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.