Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 decembrie 2015, 12:00 views 7334
Planul urbanistic general al Chișinăului va fi revizuit
22 decembrie 2015, 12:00 views 7334

Planul urbanistic general al Chișinăului va fi revizuit

Problema cu privire la revizuirea Planului urbanistic general al capitalei a fost abordată de fracțiunea comuniștilor și celor fără de partid chiar la prima ședință a noii legislaturi a Consiliului municipal Chișinău (CMC). Însă abia luni, 21 decembrie, această chestiune a ajuns să fie examinată, iar proiectul respectiv de decizie a fost votat în unanimitate de consilierii prezenți în sală, informează NOI.md.

Această problemă nu doar că s-a copt demult, ci a devenit una stringentă, fapt demonstrat și de dezmățul în domeniul construcțiilor în capitală. Liderul fracțiunii socialiștilor din CMC, Ion Ceban, a criticat proiectul elaborat de Institutul „Chișinău-proiect". „Anul trecut, pentru actualizarea Planului urbanistic general al Chișinăului, în bugetul orășenesc au fost prevăzuți 8 milioane de lei, însă acești bani nu au fost valorificați. În apa tulbure peștele se prinde mai bine, or, voi nu aveți nevoie de plan urbanistic, voi nu aveți nevoie de reguli de joc în Chișinău", i-a acuzat socialistul pe liberali, care de mai mulți ani administrează capitala. În opinia lui Ceban, actualul proiect trebuie modificat în proporție de 95%.

Președintele ședinței, Veaceslav Bulat (PPEM) a menționat că asupra proiectului au lucrat inclusiv arhitecți din Minsk și UE, iar problema constă în faptul că documentul nu se respectă.

Proiectul de decizie obligă Direcția principală arhitectură, urbanism și relații funciare să organizeze un concurs pentru desemnarea celui care va elabora proiectul de actualizare a Planului urbanistic general al Chișinăului și Planului de amenajare a teritoriului capitalei. La formarea bugetului pe anul viitor, în mod prioritar urmează să fie prevăzute mijloace pentru desfășurarea consultărilor publice și expertiza proiectelor elaborate.

Din componența comisiei speciale care va examina propunerile privind modificarea Planului urbanistic general, expuse în cadrul consultărilor publice, fac parte consilierii Ion Ceban, Alexandru Odințov (ambii PSRM), Vasili Chirtoca (fracțiunea PCRM și a celor fără de partid), Ion Ștefăniță (neafiliat), Liviu Oboroc (PDM), Ghenadie Dumanschi (PLDM), Vadim Cojușneanu (PL) și Ilian Cașu (Partidul Nostru). Societatea civilă va fi reprezentată de activistul Vitalie Voznoi și fostul consilier municipal din partea PCRM Valeri Pavlov.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , CMC , oraș

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
482 locuitori

Novocotovsc este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Sloibozia și la 106 km de Chișinău. Populaţia satului Novocotovsc alcătuia 482 de oameni în anul 2004. Satul Novocotovsc a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.