Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 noiembrie 2013, 13:50 Expoziţii views 9886
08 noiembrie 2013, 13:50 Expoziţii views 9886

Cinci școli din raionul Orhei vor fi închise în miez de iarnă



Anunțul a fost făcut de membrul Comisiei parlamentare educație, cultură și mass-media, deputatul PCRM, Ina Șupac, joi, 7 noiembrie, în plenul Parlamentului, solicitînd audierea ministrului Educației și stoparea procesului de lichidare a școlilor.

"Recent, consiliul raional Orhei a decis că cinci școli din raionul Orhei vor fi închise din 1 ianuarie 2014. Sunt mai multe adresări ale părinților, profesorilor, sătenilor care ne cer să ne implicăm, inclusiv noi, deputații din Parlament, să decidem soarta acestor școli ca să nu fie închise în plină iarnă", a declarat joi, 7 noiembrie, deputatul PCRM, Ina Șupac, specificînd că "există și solicitarea din partea localnicilor din satul Donici, localitatea de baștină a faimosului Donici".

"Locuitorii satelor nu erau înștiințați că pe 3 noiembrie va avea loc ședința consiliului unde se va decide soarta școlilor. Nici măcar directorul școlii din satul Donici nu era informat despre închiderea instituției", a precizat Șupac.

Deputatul a propus din numele fracțiunii să fie organizate audieri parlamentare deschise joi, 7 noiembrie, la subiectul optimizării școlilor, cu invitarea ministrului Educației, Maia Sandu. Totodată, fracțiunea PCRM a solicitat includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege elaborat anterior de deputații comuniști care presupune stoparea procesului de optimizare a școlilor din țară.

Informația despre lichidarea celor cinci școli din raionul Orhei a fost confirmată și de deputatul PLDM, Petru Știrbate, care însă justifică această măsură prin numărul mic de elevi și nu vede nimic extraordinar că în plină iarnă, elevii vor fi strămutați în alte școli.

Pe parcursul anilor 2011-2012 au fost închise și reorganizate 118 școli, licee și gimnazii. Doar de la începutul acestui an, potrivit datelor ministerului Educației, au fost optimizare și reorganizate 56 instituții de învățămînt. Conform Planului elaborat de Guvernul Filat și votat în anul 2011 care prevede "optimizarea" a circa 400 de instituții preuniversitare din țară, urmează să mai fie optimizate aproape 200 de școli.

Chiar dacă sate întregi deja se ridică la acțiuni de protest împotriva lichidării școlilor din localități, ministrul Educației, Maia Sandu insistă că optimizările în sistemul de învățămînt vor continua, anunțînd totodată că se discută și despre situația grădinițelor în planul de optimizare.

Sursa: omg.md

Cuvinte cheie:

educatie , scoala , optimizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1828
Populația:
884 locuitori

Iserlia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Carabiber, Bogdanovca și Iserlia. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Basarabeasca și la 91 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 884 de oameni. Satul Iserlia a fost întemeiat în anul 1828.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.