Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 august 2015, 11:56 views 13899
Satul din Moldova în care convieţuiesc reprezentanţi ai 14 etnii (VIDEO)
10 august 2015, 11:56 views 13899

Satul din Moldova în care convieţuiesc reprezentanţi ai 14 etnii (VIDEO)

La doar un secol de existenţă, satul Alexanderfeld din raionul Cahul se poate mândri cu o istorie bogată. Denumirea exotică a localităţii vine de la coloniştii germani, care au întemeiat satul la începutul secolului al XX-lea. Deşi acum nu a rămas niciun neamţ în sat, acolo convieţuiesc reprezentanţi ai 14 etnii.

Localnicii îşi numesc satul, în glumă, "Turnul Babel" al regiunii, pentru a sublinia diversitatea lingvistică.

Localitatea a fost părăsită de nemţi la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ei au lăsat însă casele din cărămidă şi şcoala din sat, care, ulterior, a devenit biserică ortodoxă.

"În fiecare an, în sat vin nemţi care au locuit aici sau copiii lor. Îşi găsesc casele lor şi ne mulţumesc pentru faptul că le-am păstrat locuinţele", a spus primarul localităţii Liubovi Arnautova.

Ultimul neamţ din Alexanderfeld a murit acum doi ani. Mulţi dintre ei au contribuit şi la deschiderea muzeului din localitate şi au făcut filme despre localitate.

"Aici avem un strung pentru confecţionarea ţiglei. Nemţii l-au cumpărat din Ismailîn 1930 pentru construcţia caselor", a explicat primarul.

În ultimii 100 de ani, localitatea a avut cinci denumiri, inclusiv Alexandru cel Bun şi Câmpeni. La vechea denumire Alexanderfeld s-a revenit în anul 2002, la insistenţa localnicilor.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1787
Populația:
951 locuitori

Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.