Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 ianuarie 2013, 15:11 views 7655
11 ianuarie 2013, 15:11 views 7655

Analiștii politici au o atitudine sceptică față de progresul în tratativele cu Transnistria în 2013

Analiştii politici se arată sceptici în privinţa progreselor pe care ar putea să le înregistreze autorităţile în soluţionarea conflictului transnistrean. În opinia lor, politica paşilor mici, promovată de Chişinău, nu va aduce rezultatele scontate nici anul acesta, informează publika.md.

Anul 2013 ar putea aduce mai multe schimbări pe arena politică de la Chişinău, unele dintre ele - extrem de riscante, spun analiştii politici.

"Cel mai mare pericol ar fi desigur returnarea integrării europene a Moldovei. Sau dacă ţara noastră va face anumite greşeli în soluţionarea conflictului transnistrean Ion Tăbîrţa.

Potrivit analistului politic Oazu Nantoi, principalul pericol politic este destrămarea Alianţei: "Nu am iluzii vis a vis de principii şi valori. Există un proiect politic de semnare a Acordului de asociere şi el depinde univoc de păstrarea Alianţei de guvernare".

"Politica paşilor mici este foarte confortabilă pentru toţi, deoarece nu duce la nimic şi nu obligă la nimic. Nu văd mobilizarea societăţii şi a clasei politice suficientă şi necesară, pentru ca vorbele despre reîntregire a ţării să se tranforme în fapte", consideră Oazu Nantoi.

Mai optimist este liderul socialiștilor moldoveni Igor Dodon, care a scris pe pagina sa de pe Facebook, că el speră la schimbarea paradigmei în problema transnistreană și insistă asupra federalizării Republicii Moldova, în calitate de soluție de compromis, potrivit Politik.md.

"Sper cu adevărat că în acest an va începe punerea treptată în aplicare a ideii. Sper că Vlad Filat, va avea curajul de a accepta ideea de federalizare - singura soluție care va rezolva definitiv problema transnistreană. Dar dacă guvernul va sta pe loc, riscăm în cîțiva ani să piardem definitiv Transnistria"- a scris într-o rețea socială Igor Dodon.

 

Sursa: nr2.ru

Cuvinte cheie:

Tratat , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
5013 locuitori

Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.