Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 august 2014, 14:14 Sculptura views 16684
Cel mai mare monument al domnitorului Ştefan cel Mare va fi inaugurat la Hînceşti
Foto: brailapebune.net
18 august 2014, 14:14 Sculptura views 16684

Cel mai mare monument al domnitorului Ştefan cel Mare va fi inaugurat la Hînceşti

În centrul oraşului Hînceşti va fi inaugurat cel mai înalt monument al domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt de pe teritoriul Republicii Moldova. Compoziţia arhitecturală are o înălţime de 5,8 metri, iar statuia domnitorului măsoară 2,5 metri. Spre comparaţie, compoziţia din centrul Chişinăului are o înălţime totală de 5 metri. Primarul oraşului Hînceşti, Alexandru Botnari, a declarat pentru IPN că lucrarea este unică şi prin faptul că este tăiată în întregime în piatră de Cosăuţi, nu este făcută pe bucăţi precum sunt alte monumente de acest gen.

Edilul a precizat că anterior în Piaţa Suveranităţii din oraşul Hînceşti era amplasat un bust al domnitorului, însă la spaţiul de aproape 2 mii de metri pătraţi al pieţei acesta nu arata bine. Astfel, printr-o decizie a consiliului local, s-a aprobat instalarea unui monument mai mare. Proiectul mai prevede, pentru etapa următoare, amenajarea a două havuzuri şi executarea pavajului pieţei.

Costul total al lucrărilor este de 900 de mii de lei. Pentru monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt s-au cheltuit 170 de mii de lei. Monumentul îl reprezintă pe Ştefan cel Mare cu sabia în mînă.

Alexandru Botnari a adăugat că iniţial autorităţile locale şi-au propus să inaugureze monumentul de Ziua Independenţei Republicii Moldova, pe 27 august, însă din cauza volumului mare de lucrări este posibil ca termenele să fie schimbate.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
4528 locuitori

Borogani este un sat şi comună din raionul Leova. Borogani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Leova și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4528 de oameni. Satul Borogani a fost menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.