Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
12 septembrie 2011, 16:31 Meşteşuguri populare views 12834
12 septembrie 2011, 16:31 Meşteşuguri populare views 12834

Meşterii olari din Moldova şi România şi-au expus lucrările la tîrgul din Iurceni

Ulcioare, oale, farfurii, clopoţei, medalioane confecţionate de cei mai iscusiţi meşteşugari din Republica Moldova, dar şi din România, au fost expuse în cadrul Bîlciului Republican al Olarilor „Iurceni-2011”, ediţia XXIII. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat ceramişti şi olari din raioanele Edineţ, Călăraşi, Nisporeni, Cantemir, Drochia, Ungheni, oraşele Chișinău şi Bălţi. De asemenea, în ediţia din anul acesta au participat şi meşteri ceramişti din Galaţi, Botoşani şi Iaşi (România). În cadrul tîrgului, vizitatorii au participat la o frumoasă şi autentică sărbătoare folclorică cu un program vast, cu participarea fanfarei „Vasile Amarfii”, a formaţiilor folclorice „Dor nisporenean”, „Tezaur”, „Moştenitorii”, precum şi a unor interpreţi de muzică uşoară din R. Moldova. Atracţia tîrgului a fost standul unde se modelau vasele. Vizitatorii au putut aprecia abilităţile meşteşugarilor de modelare a vaselor la roata olarului şi de modelare liberă. Cele mai solicitate obiecte s-au dovedit a fi oalele pentru sarmale.

Tîrgul a avut drept scop trecerea în revistă a creaţiei celor mai buni meşteri olari, stimularea activităţii lor economice, popularizarea olăritului şi continuarea tradiţiilor artistice ale acestui străvechi meşteşug. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Consiliul raional Nisporeni, Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Imaterial şi Primăria comunei Iurceni.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
11100 locuitori

Dnestrovsc este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul se află la o distanță de 40 km de municipiul Tiraspol și la 111 km de Chișinău. Populația orașului constituia 11100 locuitori în anul 2010. Orașul Dnestrovsc a fost întemeiat în anul 1963.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.