Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
24 iunie 2013, 15:34 Meşteşuguri populare views 13805
24 iunie 2013, 15:34 Meşteşuguri populare views 13805

Festivalul covorului moldovenesc la Clişova Nouă

Cunoscuta meşteriţă Ecaterina Popescu, a organizat, duminică, în satul natal Clişova Nouă, Orhei, primul festival intitulat "Frumos covor basarabean", anunță trm.md. Ea şi-a propus, prin acest eveniment, să contribuie la salvarea de la dispariţie a meşteşugului.

"În satul nostru în care s-a ţesut mult, astăzi nu există nici ustensile. Majoritatea meşteriţelor au schimbat covorul basarabean pe covoare sintetice. Am vrut să ne manifestăm dragostea faţă de covorul tradiţional, vrem să-l salvăm", a menționat Ecaterina Popescu.

Diversitatea şi o anumită percepţie a decorului sunt caracteristice covoarelor din această zonă, spun specialiştii. "Observaţi, se lucrează pe fir mărunt, cu multă meticulozitate pentru a reda imaginea dorită. Cele mai multe sunt ornamentele florale, cele geometrice sunt stilizate şi se orientează către motivele florale", specifică etnograful Varvara Buzilă.

În aceiaşi idee de salvgardare a patrimoniului, pe 24 iunie, la Muzeul Naţional de Etnografie va fi celebrată prima Zi Universală a Iei. Iar pe 10 august va avea loc a doua ediţie a Festivalului Iei, în parteneriat cu Teleradio-Moldova.

Cuvinte cheie:

covoare , Festival , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraş
Prima atestare:
1499
Populația:
2247 locuitori

Costeşti este un oraş în raionul Rîşcani, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord-vest a republicii, pe malul rîurilor Prut şi Ciuhur oraşul Costeşti este situat la o distanţă de 243 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 2247 de locuitori. Prima atestare documentară a satului Costeşti datează din anul 1499.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.