Mergi spre compartimentul: Teatrul
29 iunie 2012, 15:35 Teatrul views 5733
29 iunie 2012, 15:35 Teatrul views 5733

Pe scena din Iaşi va “urca” din nou Alecsandri

O piesă reprezentată prima dată pe scenă acum 167 de ani - “Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri – a fost aleasă pentru redeschiderea, la începutul lunii octombrie, a Sălii Mari a Naţionalului ieşean, relatează jurnalul.ro.

Montarea “Iaşii în carnaval” va marca reintrarea artiştilor şi a publicului în acet splendid teatru, închis cîţiva ani pentru consolidare şi restaurare. Clădirea arhitecţilor austrieci Fellner şi Helmer (deschisă cu 116 ani în urmă) a fost inclusă, 2006, în proiectul «Reabilitarea monumentelor istorice din România». Acum, cînd lucrările s-au încheiat, teatrul are menirea să producă spectacole, multe şi variate, care să readucă în sală  publicul.

Sînt adevărate bijuterii de artă în acest monument arhitectural: de la balcoane şi loje ornamentate, la cortina pictată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de Lenz – un maestru vienez, la cortina de fier şi plafonul cu multe decoraţii, pictate de austriacul Goltz. S-au făcut “intervenţii complexe” de restaurare a elementelor decorative şi picturale de inspiraţie barocă şi rococo din Sala Mare, s-au făcut lucrări de restaurare la instalaţiile de iluminat, s-au recondiţionat cortinele etc. Mai bine zis, Naţionalul ieşean a devenit un teatru modern şi funcţional.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
113 locuitori

Uiutnoe este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Uiutnoe a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.