Mergi spre compartimentul: Literatura
08 mai 2014, 12:12 Literatura views 10864
Poezia de debut a poetului Mihai Eminescu a dispărut
Foto: gandul.info
08 mai 2014, 12:12 Literatura views 10864

Poezia de debut a poetului Mihai Eminescu a dispărut

Poezia de debut a lui Mihai Eminescu a dispărut din varianta tipărită, după ce o parte dintre paginile revistei "Familia", din numărul publicat în 9 martie 1866, au fost rupte. Reprezentanţii Bibliotecii judeţene Bihor, în care se afla revista, afirmă că situaţia datează de "mulţi ani".

Sute de cărţi valoroase, care aparţin patrimonului cultural al Romîniei au dispărut în cursul anilor de la Biblioteca Judeţeană din Oradea. Printre acestea se află şi poemul „De-aş avea", poezia cu care Mihai Eminescu a debutat, pe 9 martie 1866, în revista orădeană Familia.

La Biblioteca Judeţeană din Oradea se face de mai bine de un an un inventar al celor 130.000 de cărţi care fac parte din fondul special al instituţiei. Înainte de finalizarea inventarierii, care se va termina în anul 2015, bibliotecarii orădeni au constatat lipsa a sute de cărţi rare. Printre acestea se numără unele din secolele al XVI-lea şi al XVll-lea, lucrări ex-libris, ediţii rare ale operelor lui Schiller, Ovidiu, Voltaire şi Cicero, dar şi vechi cărţi bisericeşti.

"Eu am venit la Bibliotecă în iunie 2009. Atunci se desfăşura un inventar care s-a terminat în decembrie. Eu nu am fost mulţumită de acest inventar pentru că am sesizat o serie de neregularităţi, în special dispariţii de carte veche raportate apoi la poliţie şi la Ministerul Culturii. Astfel, am declanşat alte inventare în 2011", a afirmat pentru Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Oradea.

La inventarul cărţilor speciale din Biblioteca Judeţeană din Oradea lucrează trei bibliotecari, de anul trecut, astfel că procedeul se va termina în 2015. "Atunci vom şti numărul real al cărţilor din fondul special... La cărţile vechi se lucrează cu mînuşi şi cu mască pentru că, deşi sunt ţinute într-un climat special, necesită o atentă manevrare", adaugă directorul.

Directorul afirmă că pînă în prezent nu poate da o situaţie clară a sutelor de cărţi pierdute. "Pe unele dintre acestea le-am regăsit în alte fonduri. Nu putem ştii pînă la final ce mai găsim în plus sau în minus", mai spune ea.

De la Biblioteca Judeţeană din Oradea nu au dispărut numai cărţi, ci şi reviste importante. Un exemplu este unicul număr al revistei Familia aflat în posesia bibliotecii, care conţine „De-aş avea", poezia de debut a lui Mihai Eminescu. Pagina cu poezia a fost ruptă şi nu se ştie cine anume a luat-o şi ce s-a întîmplat cu ea.

"Există exemplarul din 9 martie 1866 al revistei 'Familia', cel în care a apărut poezia de debut, 'De-aş avea', a lui Mihai Eminescu. De mulţi ani paginile au fost, însă, sustrase, nu ştim exact de cînd. Asta este consemnat deja", mai spune Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Oradea.

Directoarea afirmă că, după terminarea inventarului fondului special, în 2015, va anunţa la poliţie exact cîte cărţi de patromoniu lipsesc pentru a se începe o anchetă în acest sens.

Sursa: gandul.info

Cuvinte cheie:

literatura , poet , Mihai Eminescu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1877
Populația:
405 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bruslachi, Mocreachi, Hîrtop și Marian. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 65 km de Chișinău. Populaţia satului Hîrtop alcătuia 405 oameni în anul 2007. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1877.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.