28 aprilie 2024, 11:00 Sănătate views 847
Încă un pas important în lupta cu cancerul în Moldova
28 aprilie 2024, 11:00 Sănătate views 847

Încă un pas important în lupta cu cancerul în Moldova

Încă un pas mare în tratamentul maladiilor oncologice. Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat de brahiterapie, unic în Republica Moldova.

Tratamentul prin brahiterapie trideminsională permite specialiștilor plasarea cu înaltă precizie a unei doze mari de radiații direct în apropierea tumorii și distrugerea celulelor canceroase, protejînd în același timp țesuturile sănătoase din organism, cu efecte secundare minime. Procedura este minim-invazivă, sigură, eficientă, nedureroasă, nu presupune internare, iar recuperarea este rapidă, transmite Noi.md.

Echipamentul, în sumă totală de 319,5 mii de euro, a fost donat de Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA), lucrările de reparație a spațiului destinat Serviciului de brahiterapie constituind circa 1 milion de lei, surse alocate din bugetul ministerului.

Возможно, это изображение больница и текст

"Mulțumesc personal Carminei Jimenez Velasco, reprezentanta AIEA pentru Europa de Est care ne-a ajutat enorm în acest proiect și a participat la eveniment.

Și felicitări echipei de specialiști - medici, fizicieni, tehnicieni, asistenți medicali care, să știți, sînt mari profesioniști. Acest echipament împreună cu tomografia permite o ghidare și aplicare individualizată a tratamentului, dinamica fiind posibil de observat la fiecare ședință de tratament.

Vom învinge și noi cancerul în Moldova, prin extinderea accesului la cele mai bune și moderne tratamente oncologice", - a scris ministrul sănătății Ala Nemerenco pe pagina sa de socializare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cancer , Institutul Oncologic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1555
Populația:
1906 locuitori

Brînzenii Vechi este un sat din cadrul comunei Brînzenii Noi, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 38 km de orașul Telenești şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1906 oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1555.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.