09 iunie 2020, 16:00 Sănătate views 15894
09 iunie 2020, 16:00 Sănătate views 15894

Sfaturi pentru a face faţă caniculei


 Foto: gandul.info

Pentru ca în această perioadă temperaturile ridicate vor crea o senzaţie de disconfort, se recomandă, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul de lichide - între 1,5 şi 2 litri de apă. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia (250 de mililitri) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii recomandă consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă, susţin specialiştii.

În această perioadă trebuie evitat alcoolul, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor care au un conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sînt diuretice.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

În plus, este indicat să evitatăm activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, precum sportul, dar şi grădinăritul. Ministerul Sănătăţii recomandă ca în perioada caniculară să păstrăm contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sînt în vîrstă sau cu dizabilităţi, interesîndu-ne de starea lor de sănătate.

                              Sursa: gandul.info

Cuvinte cheie:

sfat , canicula , sanatate , caldura , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
4525 locuitori

Gaidar este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Gaidar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4525 de oameni. Satul Gaidar a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.