15 iunie 2023, 11:00 Sănătate views 1154
Cum trebuie medicul să anunțe pacientul că are cancer
15 iunie 2023, 11:00 Sănătate views 1154

Cum trebuie medicul să anunțe pacientul că are cancer

În ultima perioadă, în Moldova, precum și în întreaga lume, există tendința de a spune sincer și corect pacientului cu cancer despre diagnosticul său.

Despre acest lucru a spus doctorul în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia minim invazivă, medicul endoscopist. Alexandru Danci și medicul oncologul-mamolog, chirurgul Ludmila Chistruga, vorbind în cadrul noii emisiuni "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md

"Dacă să-i spui pacientului despre aceasta sau să nu-i spui, cum să-i spui - este o sarcină extrem de grea. Cuiva îi spui într-un mod, cuiva - altfel. Partea chirurgicală este întotdeauna mult mai ușoară cu astfel de pacienți. Partea chirurgicală este un lucru manual care durează un anumit timp. Desigur, pentru aceasta trebuie să ne pregătim. Dar comunicarea cu acești pacienți, aducîndu-i pe o cale optimă, costă scump. Din păcate, acest lucru nu se predă în universități. Relația medicului cu pacientul, în special în cazurile oncologice, ar trebui să fie una sinceră", a spus Alexandr Danci.

La rîndul său, Ludmila Chistruga a spus că în ultimii ani există tendința de a discuta cu pacienții deschis.

"În primul rînd, pentru a-i spune pacientului adevărul despre diagnosticul său, iar pacientul va decide singur dacă va spune rudelor sale. Căci acesta este dreptul pacientului să știe doar el despre diagnosticul său sau să-și anunțe și familia sa numeroasă. Da, într-adevăr, există cazuri în care copiii, adulți deja, roagă medicii să nu le spună direct părinților în vîrstă despre diagnosticul acestora sau să nu dezvăluie întregul diagnostic. Și de multe ori aceasta este decizia corectă, pentru că aceeași bunică sau bunic, adică pacientul nostru în vîrstă, oricum nu va înțelege toate momentele, dar auzind diagnosticul, va intra doar în panică și va avea o frică interioară", a subliniat chirurgul, medicul oncolog-mamolog.

Potrivit ei, un astfel de pacient se vede, de obicei, de la bun început.

"Îți dai seama imediat că nu-i poți spune acestei persoane direct în față și imediat. Uneori treptat ei înșiși încep să înțeleagă mai tîrziu. Uneori începi să deschizi cîteva paranteze și, de fapt, în multe cazuri, aceasta este decizia corectă. Dar, în principiu, tendința în Moldova este aceeași ca în întreaga lume – de a încerca să vorbim pacientului despre diagnosticul său cît mai corect posibil. Deoarece pacientul are o mulțime de întrebări la care numai un medic poate răspunde. Răspundem corect", a spus Ludmila Chistruga.

"De cele mai multe ori pacienții de luat multe decizii în privința lor. Adică nu vorbim despre a decide ceva pentru cineva, dar anume e vorba despre ei, au de luat unele decizii. În principiu, din practica mea, observ foarte des că pacienții, după ce și-au auzit diagnosticul, trec cu adevărat prin stadiul șocului, stadiul respingerii și apoi mulți ajung la acea etapă cînd se iau în mîini și merg cu îndrăzneală înainte", a spus medicul chirurg, oncolog-mamolog.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

medic , pacient , cancer

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
1599 locuitori

Pruteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rusului, Pruteni, Cuzmenii Vechi și Drujineni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1599 de oameni. Satul Pruteni a fost menționat documentar în anul 1627.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.