12 noiembrie 2012, 12:07 Sănătate views 6801
12 noiembrie 2012, 12:07 Sănătate views 6801

CSP: La arderea frunzelor se elimină substanţe nocive


Foto: oradestiri.ro 

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău (CSP) recomandă evitarea arderii frunzelor şi a deşeurilor menajere şi atenţionează că acest proces poluează intens aerul, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei, notează Moldpres.

În urma arderii frunzelor, persoanele în vîrstă, cele care suferă de boli cardiovasculare, alergice, respiratorii şi copiii cu un sistem imunitar sensibil sînt expuşi unui pericol mai mare.

Substanţele nocive rezultate din ardere se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului. În aer sunt emanate diferite substanţe toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd nu doar în atmosferă, dar şi în sol şi în apele din preajmă.

Potrivit specialiştilor, incendiile pot cauza daune pentru sănătatea umană, deoarece în unele localităţi nivelul poluării aerului atmosferic ajunge la cote critice, în urma arderii resturilor vegetale şi a deşeurilor.

În acest context, şi organizatorii campaniei de informare şi promovare a modului de viaţă sănătos cu sloganul "Spune DA pentru sănătatea ta" optează pentru protejarea mediului înconjurător. Campania este finanţată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Cuvinte cheie:

sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1180 locuitori

Ciopleni este un sat din cadrul comunei Hruşova, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1180 de oameni. Satul Ciopleni a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.