12 iulie 2012, 09:59 Sănătate views 5633
12 iulie 2012, 09:59 Sănătate views 5633

De Ziua Populaţiei, ONU îndeamnă la promovarea sănătăţii reproductive

Pe 11 iulie, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua Mondiala a Populaţiei, ocazie cu care Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia asupra domeniul sănătăţii reproductive şi de planificare a unei familii sănătoase.

Cu acest prilej, în toate cele 47 de cabinete de planificare familială şi reproducere din centrele raionale din ţară şi din municipiul Bălţi şi Chișinău a fost declarată ziua uşilor deschise.

Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare, Mihai Moldovan, a declarat că Guvernul a întreprins mai multe măsuri în vederea creşterii numărului populaţiei din ţară. Printre acestea se numără şi elaborarea Strategiei de sănătate reproductivă.

Totodată, Moldovanu recunoaşte că ajutorul acordat de autorităţi pentru a motiva naşterile este foarte mic. “Au fost majorate alocaţiile pentru naşterea primului şi al doilea copil. Poate nu sînt mari, dar pentru început oricum sînt importante”, a spus Moldovanu.

La rîndul său viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, a remarcat că în Moldova se înregistrează o tendinţă de descreştere a numărului avorturilor. Asta în pofida faptului că în ţara noastră avorturile nu sînt interzise.

Coordonator de Programe al UNFPA Moldova, Boris Gîlca, susţine că Guvernul ar trebui să depună efort şi în continuare în vederea reducerii mortalităţii materne. Potrivit lui, în instituţiile şcolare din ţară ar trebuie să apară o disciplină nouă privind educaţia sexuală.

În perioada 1995-2011 în Republica Moldova s-au născut circa 700 de mii de copii şi au fost efectuate peste 400 de mii de avorturi.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
82 locuitori

Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.