28 iunie 2014, 11:53 Sănătate views 15925
28 iunie 2014, 11:53 Sănătate views 15925

Сum să te fereşti de căpuşe

O dată cu încălzirea bruscă a vremii, în parcurile și zonele verzi din Chișinău și întreaga republică a crescut îngrijorător numărul de căpuşe, care sînt periculoase dacă muşcă, pentru că pot transmite boala Lyme.

Medicii atenţionează oamenii să fie cît mai atenţi în timp ce se plimbă în aer liber, în special cînd merg prin parcuri şi păduri.

Rozătoarele  sînt purtătoare de căpuşe. Infecția se transmite prin mușcătura căpușei infectate. Reacţia apare ca o pată de roz pal pe pielea din jurul mușcăturii. Cîteva zile mai tîrziu, apare altă pată rotundă, care se extinde. Această infecţie afectează sistemul locomotor, cardiovascular și nervos.

Cu toate acestea, nu toate căpuşele sînt purtătoare de boli. În cazul în care căpușa nu este infectată, mușcătura sa este inofensivă. Insecta se află pe piele, de la 7 la 10 zile, iar apoi cade.

Totuşi, în cazul în care a fost găsită căpuşa pe piele, se recomandă adresarea urgentă la medic pentru asistenţă calificată. Nu se recomandă înlăturarea  căpuşei acasă, acest lucru este acceptabil doar dacă persoana este absolut sigură pe acțiunile sale.  

 Pentru a evita contactul cu căpușele respectați următoarele reguli:

  • Evitaţi deplasarea în zone cu tufişuri umede sau pe sub arbori unde riscul de a găsi colonii de căpuşe este sporit;
  • Nu purtaţi haine subţiri în zonele împădurite umede;
  • Atenţie mare la copii! Ei sunt cei mai expuşi din cauza locurilor de joacă şi nici nu realizează că au fost muşcaţi, întrucît căpuşele secretă înainte o substanţă anestezică şi nu simţi înţepătura;
  • Căpuşele se pot găsi atît în grădina casei, în parcuri publice, terenurile de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livadă sau în padure şi pe animale de casă (cîini şi pisici);
  • Locurile favorite sunt pădurile umede, iar dacă afară este cald şi uscat căpuşele se ascund în pămînt sau sub vegetaţie;
  • Căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat, iar nimfele (puii de căpuşă) arată ca un punct negru cît un vîrf de ac.

Ţineţi minte data la care căpuşa a fost scoasă de pe corp pentru a urmări apariţia oricăror simptome: roşeaţa, umflarea pielii în jurul muşcăturii precum şi a semnelor tipice ale infecţiei Lyme care apar imediat sau după cîteva săptămîni.

 

Cuvinte cheie:

sanatate , pericol , insecta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
17769
Populația:
1237 locuitori

Chetroşica Nouă este un sat şi comună din raionul Edineţ. Chetroşica Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chetroşica Nouă este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 25 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1237 de oameni. Satul Chetroşica Nouă a fost întemeiat între anii 1776-1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.