Peștele – combustibil pentru creier
Pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai preocupați de alimentație și încep să numere caloriile din farfurie, peștele a devenit o alternativă ușoară și mai ales sănătoasă a consumului de carne roșie, informează foxnews.com.
Carnea de pește este recomandată mai ales celor care suferă de diferite boli cardiace, dar ajută și la menținerea unui nivel constant al glicemiei. Nutriționiștii propun un consum regulat de pește pe săptămînă, indiferent de vîrstă, pentru a combate o gamă largă de afecțiuni, de la cele întîlnite în cazul copiilor, pînă la astm sau chiar cancer de prostată.
Principalul avantaj al cărnii de pește îl reprezintă grăsimile din seria acizilor grași esențiali omega 3. Aceștia se găsesc în carnea de pește oceanic de apă rece - macrou, hering, somon, cod, ton, sardine. Grăsimile din pește previn îmbătrînirea precoce și protejează sistemul nervos. S-a demonstrat chiar că în cazul copiilor, peștele stimulează dezvoltarea capacităților intelectuale. Iar bătrînii care mănîncă pește de trei-patru ori pe săptămînă sînt mai puțin predispuți riscului de a suferi de Alzheimer.
Potrivit studiilor de specialitate, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui funcționare depinde într-o oarecare măsură de aportul de fosfor și, implicit, de consumul de pește. În cazul copiilor ai caror mame au consumat pețte pe perioada sarcinii și a alăptării și care, apoi, au primit, în alimentația lor pește, s-a observat o dezvoltare neuropsihică mai rapid, dar și un nivel al inteligenței mai ridicat. Carnea de pește este însă recomandată și în cadrul curelor de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide în comparație cu alte tipuri de carne.
Heringul ne oferă 167 calorii / 100 g, macroul - 183, iar tonul are 160. Peștele de apă dulce are carnea mai slabă decît cel oceanic și, în consecință, un aport caloric mai mic, astfel că 100 g păstrăv conțin 85 de calorii și aceeași cantitate de crap - 83 de calorii. Conținutul în minerale este, de asemenea, apreciabil, mai ales în fier, fosfor, zinc, cupru calciu, dar și de oligoelemente ca fluor, seleniu, cobalt și mangan. Peștele conține, de asemenea, toată gama vitaminelor B. Desigur, precum orice alt aliment, peștele își poate pierde din valoarea nutritivă dacă este procesat excesiv sau prăjit.
- Haosul de pe Aeroportul Chișinău: Poliția de frontieră vine cu o reacție la nemulțumirea oamenilor
- Persoanele născute în Moldova, avînd cetățenia altor state, pot cere recunoașterea cetățeniei moldov…
- Un nou concert grandios al naistului Constantin Moscovici și Crazy Orchestra
- PROmaraton: Împreună alergăm, împreună salvăm vieți
- Moldova marchează zece ani de liberalizare a regimului de vize
- Un moldovean a decedat în SUA după ce a fost electrocutat de polițiști. Precizările MAE
- La mulți ani cu ocazia Zilei Victoriei! (+Video)
- El a fost primul opozant al sistemului
- Cum este bună viața la țară?
- Minunatele băuturi te vor ajuta să lupți împotriva kilogramelor în plus, a umflăturilor și a celulit…
- În Austria există un loc uimitor de frumos - Lacul Verde (+ Foto)
- Cu o Luminată și Binecuvântată Sărbătoare a Paștelui, Ortodocșilor!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 1300 locuitori
Frunză este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Uiutnoe, Frunză, Andriaşevca Nouă, Andriaşevca Veche, Novosaviţcaia, Novocotovsc, Prioziornoe. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Frunză alcătuia 1300 de oameni în anul 2006. Satul Frunză a fost înființat în anul 1925.
Comentarii
(0)