16 martie 2012, 15:05 Sănătate views 3389
16 martie 2012, 15:05 Sănătate views 3389

Oamenii nu au un substrat brutal și agresiv natural

Cercetările recente demontează mitul potrivit căruia oamenii se nasc cu un simț ridicat al competitivității, agresivi și brutali. Asta susține Frans de Waal, un renumit specialist în comportamentul primatelor, conform  news.discovery.com.

"Oamenii au o mulțime de tendințe pro-sociale încă de la naștere", a declarat de Wall, biolog la Universitatea Emory din Atlanta. El a studiat animale de diferite mărimi, de la elefanți și cimpanzei, pînă la șoareci și a aflat că acestea se nasc cu un set de instincte care încurajează cooperarea.

Cu cîțiva ani în urmă majoritatea cercetătorilor erau de părere că oamenii au un substrat "periculos" și că au dezvoltat simțul moralității în timp.
 
Dar copiii, la fel ca și puii altor animale, se nasc morali într-un "sens științific", potrivit cercetătorului. Oamenii trebuie să coopereze între ei pentru a-și putea transmite cu succes genele.
 
In secolul 19, biologul Thomas Henry Huxley a argumentat că simțul moralității lipsește în natură și că este ceva creat de oameni. Potrivit lui de Wall, Darwin, părintele teoriei evoluționiste, a fost peste contemporanii săi, ca și nivel al gîndirii. Naturalistul a susținut că animalele care dezvoltă instincte sociale bine definite ajung într-un final la un simț al moralității.
 
Pentru a-și susține teoria, de Wall a prezentat filmulețe în care arată o maimuță care este tulburată emoțional de faptul că ei i s-a refuzat o plăcere pe care o altă maimuță a primit-o sau cum un șobolan renunță la o bucată de ciocolată pentru a încerca să ajute un alt șobolan prins într-o capcană. Cercetările arată că animalele au tendințe sociale naturale pentru "reciprocitate, empatie și consolare". De Wall crede că "moralitatea este imposibilă fără empatie".
 
Intrebat dacă acceptarea publică a faptului că empatia este un sentiment natural ar schimba competiția intensă pe care sînt construite sistemele economice și politice capitaliste, de Wall s-a mulțumit să spună: "Eu sînt doar un privitor de maimuțe".

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1062 locuitori

Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.