27 ianuarie 2012, 10:08 Sănătate views 3512
27 ianuarie 2012, 10:08 Sănătate views 3512

Oamenii liniştiţi se vindecă de două ori mai repede

Oamenii liniştiţi, calmi se vindecă aproape de două ori mai repede, decît cei care sînt tensionaţi sau în stare de stres. Acum, acest lucru cunoscut în popor, a fost dovedit experimental de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Psihiatrie pe lîngă Kings College din Londra (PIO KCl).

În primul rînd, experţii au evaluat nivelul de stres la voluntarii sănătoşi, folosind un chestionar standard, după care au cauzat subiecţilor, cu acordul lor, nişte răni mici penetrante de mărimea celor care rămîn după biopsie.

Monitorizarea acestor răni s-a efectuat timp de trei săptămîni. Ecografia a permis savanţilor să evalueze corect modul în care cu timpul se schimbă forma rănii. S-a constatat, că concentraţia hormonului de stres cortizol în organismul participanţilor reflectă cu acurateţe diferenţa în viteză de vindecare a plăgilor.

Rănile se vindecau mai repede (aproximativ de două ori) la persoane al căror nivel de stres a fost cel mai mic. Potrivit unui comunicat de presă al colegiului, după analizarea datelor experimentale din 22 alte studii, cercetătorii au urmărit aceeaşi tendinţă similară.

Sursa:  ecology.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
1627 locuitori

Javgur este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Javgur, Maximeni și Artimonovca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cimișlia și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1627 de oameni. Satul Javgur a fost menționat documentar în anul 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.