11 august 2013, 14:10 Caleidoscop views 16339
11 august 2013, 14:10 Caleidoscop views 16339

Fenomen astronomic deosebit. Mii de bolizi vor ataca Terra


 Foto: meteoprog.ua

Ploaia de meteori numita Perseide va ajunge la apogeu în noaptea de luni, 12 august, cînd vor putea fi observate o mulțime de “stele căzătoare”.

Fenomenul poate fi observat si duminica noaptea. Desi are loc in fiecare an, de data aceasta va putea fi ormarit foarte usor, in schimb anul viitor Perseidele vor fi mai greu de urmarit, din cauza Lunii pline, care va lumina foarte mult cerul.

Perseidele sunt create de ramasite ale cometei Swift-Tuttle. Descoperita in anul 1862, cometa inconjoara Soarele in 130 de ani. Meteorii pe care ii vedem noi sunt rezultati din “coada” acestei comete.

In fiecare an, in luna august, Pamantul se apropie de orbita acestei comete.

Meteorii sunt bucati din cometa, care intra in atmosfera terestra cu o viteza de peste 214.000 km/h, dand nastere “stelelor cazatoare”.

In trecut, in anii ’90, Perseidele erau un fenomen mult mai impresionant, meteorii fiind mai numerosi, deoarece cometa se afla mai aproape de Soare.

Acum, cei care doresc sa observe evenimentul vor putea vedea un meteor in fiecare minut, daca se vor afla intr-o zona unde nu exista surse de lumina.

Perseidele sunt printre cele mai interesante ploi de meteori, uneori putand fi observate chiar si 100 de “stele cazatoare” in fiecare ora.

Fenomenul poate fi urmarit timp de 2 saptamani inainte si o saptamana dupa apogeul din 10 august.

Cuvinte cheie:

Astronomie , ploi , meteorit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
2295 locuitori

Chiperceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiperceni, Andreevca și Voroteţ. Localitatea se află la distanța de 23 km de oraşul Orhei şi la 69 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Chiperceni a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.