25 noiembrie 2023, 15:00 Caleidoscop views 1054
Un veac de singurătate
25 noiembrie 2023, 15:00 Caleidoscop views 1054

Un veac de singurătate

Singurătatea a devenit una dintre cele mai acute probleme ale secolului în care trăim cu toții, ea fiind egalată cu o boală periculoasă. Este o nenorocire care afectează mulți oameni în lumea întreagă. Singurătatea s-a transformat într-o epidemie globală, și din datele Forumului economic mondial este la fel de toxică ca și un pachet de țigări fumat timp de o zi. Numărul oamenilor care trăiesc în singurătate este în prezent mai mare ca niciodată. Problema dată a fost agravată mai ales de pandemie.

În spatele statisticii îndărătnice stau oameni vii

Raisa Cizminicina I. trăiește singură. Are 85 de ani. Fiul a plecat demult peste hotare, unde și-a creat o familie, mama și-o vizitează extrem de rar. Alte rude la Chișinău bătrîna nu are. Prietenele au plecat deja pe lumea cealaltă. Viața pensionarei se limitează la suprafața apartamentului său. A pierdut vederea la un ochi, cu celălalt vede cu mare dificultate. Altă dată era o persoană foarte activă, a muncit în diferite structuri publice, în jurul ei mereu era multă lume, iar azi există zile în care nu are cu cine schimba două vorbe. Uneori o vizitează prietenul fiului, însă și el are destule griji proprii, așa că singurătatea este principalul însoțitor al pensionarei, care-i afectează sănătatea , provoacă depresie și probleme ale sistemului cardiovascular. Este nevoită să trăiască pe antidepresante și să utilizeze preparate pentru a păstra tensiunea arterială în limitele normei. În țara noastră avem mii de persoane ca ea. Da în lume – milioane.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

singurătate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
990 locuitori

Bocşa este un sat din cadrul comunei Risipeni, raionul Făleşti. Satul Bocşa este situat la 12 km de oraşul Făleşti şi la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 990 de oameni. Satul Bocșa a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.