16 iunie 2013, 12:03 Caleidoscop views 6819
16 iunie 2013, 12:03 Caleidoscop views 6819

Genele umane nu pot fi patentate, a decis Curtea Supremă din SUA


Foto: hvylya.org

Genele umane nu pot fi obiectul unui patent, însă ADN-ul artificial poate fi supus legilor privind proprietatea intelectuală, a decis Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii, informează BBC.

Curtea Supremă a anulat, prin această decizie, patentele deţinute de firma Myriad Genetics asupra unor gene care sunt implicate în dezvoltarea cancerului la sîn sau ovarian.

În opinia Curţii Supreme, ADN-ul uman este rezultatul naturii, deci nu este eligibil pentru a fi patentat.

Decizia nemulţumeşte industria americană, care a avertizat că o interdicţie totală a patentelor în domeniul geneticii va pune în pericol investiţiile în cercetare şi terapii.

Decizia, însă, nu interzice patentarea moleculelor sintetice care replică structura ADN, o soluţie agreată şi de administraţia Obama.

Universităţile şi companiile de cercetare medicală au avut dreptul de a patenta genele umane pe care le cercetează timp de aproape 30 de ani.

Potrivit unei cercetări a Weill Cornell Medical College, din SUA, aproximativ 40% din genomul uman este patentat de diferite instituţii sau companii.  

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
388 locuitori

Alexeevca este un sat din cadrul comunei Svetlîi, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 38 km de municipiul Comrat și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 388 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.