01 iunie 2013, 10:35 Caleidoscop views 10551
01 iunie 2013, 10:35 Caleidoscop views 10551

Savanții sînt gata să-i cloneze pe mamuţii lînoşi


Foto: mediafax.ro

În cadavrul unui mamut lînos, extras din solul înghețat al unei insule din Oceanul Arctic, a fost descoperit sînge lichid. Potrivit cercetătorilor ruși, această descoperire mărește șansele de clonarea a animalului preistoric, relatează The Times.

Semen Grigoriev, șeful unei expediții organizate la începutul lunii de Societatea geografică rusă de la Universitatea federală din nord-estdin Iakutsk, în urma examinării cadavrului mamutului lînos, a descoperit că animalul, femelă, a murit la vîrsta de 60 de ani, în urmă cu 10.000 – 15.000 ani.

"În Rusia descoperim mamuţi practic în fiecare an. Însă această expediţie a permis descoperirea pentru prima dată a unei femele într-o stare foarte bună de conservare", a afirmat Grigoriev.

Cercetătorii au mai descoperit țesuturi musculare bine conservate și sînge lichid.

"Atunci cînd am străpus gheaţa de sub vintrele animalului, a început să curgă sînge, foarte închis la culoare. Este cel mai uimitor caz pe care l-am văzut în viaţa mea. Această descoperire ne oferă şanse reale să găsim celule vii care vor putea permite realizarea proiectului de clonare a unui mamut", a precizat omul de știință.

"Această descoperire ne oferă şanse reale să găsim celule vii care vor putea permite realizarea proiectului de clonare a unui mamut", a declarat omul de ştiinţă rus.

Universitatea din Iakutsk a semnat anul trecut un acord cu coreanul Hwang Woo-Suk, un specialist controversat în tehnica clonării, "părintele" primului cîine clonat, în 2005, botezat Snuppy.

În acest sens, nucleele unor celule de mamut vor fi transferate în ovule de elefant denucleate, în încercarea de a produce embrioni cu ADN de mamut. Embrionii vor fi mai apoi implantați în uterele unor femele de elefanți asiatici. 

Cuvinte cheie:

clona , savanti , mamut

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1824
Populația:
1676 locuitori

Limbenii Noi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Limbenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Glodeni și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1676 de oameni. Satul Limbenii Noi a fost menționat documentar în anul 1824.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.