18 aprilie 2013, 16:45 Caleidoscop views 10025
18 aprilie 2013, 16:45 Caleidoscop views 10025

Ploaie de stele în noaptea de 21 spre 22 aprilie

În noaptea de 21 spre 22 aprilie curentul de meteori Lyride va cunoaște maximul său din această lună. Potrivit site-ului CyberSecurity.ru, în noaptea de miercuri spre joi, vom asista la o adevărată ploaie de stele, cauzată de curentul de meteori Lyride.

La mijlocul acestei săptămîni, planeta noastră trece printr-o zonă în care s-a aflat cometa Thatcher, praful din coada ei urmînd să ardă în atmosferă. Meteorii par a veni dinspre constelația Lira – înspre orizontul nord-estic. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primii care au vorbit despre el fiind chinezii, în anul 687 î.Hr, cu mai bine de 2.600 de ani în urmă.

Liridele au, de multe ori, magnitudini comparabile cu a unor stele vizibile cu ochiul liber. Asta e: ochiul liber este cel mai bun instrument pentru a observa stelele căzătoare. Nu binoclul, luneta, telescopul! E nevoie însă de un cer întunecat, fără lumini parazite – iluminat stradal, reclame s.a. Cei care vor să asiste la spectacolul oferit de cer, trebuie să aleagă un loc situat în afara orașelor, sau la marginea lor și să privească bolta cerească timp de minim o oră, între miezul nopții și răsăritul Soarelui.

Se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră.

Cuvinte cheie:

cosmos , Univers , Pamint , stele

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
165 locuitori

Chilişoaia este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 165 de oameni. Satul Chilişoaia a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.