04 aprilie 2013, 15:52 Caleidoscop views 5998
04 aprilie 2013, 15:52 Caleidoscop views 5998

Se împlinesc 40 de ani de la prima convorbire cu un telefon mobil

La începutul lunii aprilie 1973, inventatorul Martin Cooper de la Motorola a efectuat primul apel cu ajutorul unui telefon mobil de pe un trotuar din New York. Inventatorul l-a sunat chiar pe Joel Engel, rivalul său de la "Bell Labs", care la vremea respectivă încerca, de asemenea, să creeze un telefon portabil, scrie zn.ua.

Potrivit unor zvonuri, Cooper s-ar fi inspirat din căpitanul Kirk din serialul TV "Star Trek" şi gadgeturile pe care acesta le folosea.

Primul model de telefon mobil cîntarea nu mai puţin de 1,4 kilograme şi putea fi folosit 35 de minute, după care trebuia încărcat timp de 10 ore. Primul telefon mobil se numea "DynaTAC" (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), iar Motorola a petrecut 10 ani încercînd să obţină aprobări şi să depăşească obstacole tehnologice pînă să ajungă la producţia de masă. În 1983, a fost lansat un "DynaTAC" mai uşor, la preţul de 3.500 de dolari (echivalentul astăzi a 7.400 dolari).

Primul telefon mobil comercializat avea o lungime de 33 cm, nouă taste: "recall, clear, send, store, function, end, power, lock, volume", un display şi putea memora 30 de numere. După mai puţin de zece ani, în 1990, serviciile de telefonie erau disponibile pentru un milion de clienţi americani, pentru ca, în 2011, 87% din populaţia planetei să beneficieze de acest sistem de telefonie.

Toate telefoanele mobile au o serie de caracteristici comune, dar producătorii încearcă să diferenţieze produsele proprii prin punerea în aplicare a unei serii de funcţii suplimentare care să fie atractive pentru consumatori. Acest fapt a condus la mari inovaţii în dezvoltarea telefonului mobil în ultimii 20 de ani.

De la 1G, prima generaţie a telefoanelor mobile a anilor 80 s-a ajuns la a patra generaţie 4G, care oferă o gamă largă de utilităţi. În 2008, cel mai uşor telefon din lume, 'Modu', avea doar 40 de grame şi era prevăzut cu terminale mobile gratuite, disponibile împreună cu variate oferte de abonamente, la doar 35 de ani de la invenţia genială a lui Martin Cooper.

Nokia a deţinut poziţia de lider de piaţă pînă în 2010, pentru ca, din 2012, să fie depăşită de Samsung, potrivit Strategy Analytics. În 2012, pentru prima dată din 2009, vînzările de telefoane mobile către utilizatorii finali au înregistrat o scădere cu 1,7 %.

Cuvinte cheie:

tehnologie , telefon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
106 locuitori

Şumna este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulhac și Şumna. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Rîșcani și la 173 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Șumna a fost menționat documentar în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.