15 februarie 2022, 14:00 Caleidoscop views 2916
«Omenirea nu mai înțelege încotro merge știința»
15 februarie 2022, 14:00 Caleidoscop views 2916

«Omenirea nu mai înțelege încotro merge știința»

Practic, în fiecare zi putem auzi noutăți din sfera științifică, însă această lume tot mai mult se îndepărtează de lumea ”oamenilor obișnuiți”. De ce, în mod sistematic , omenirea înțelege greșit majoritatea descoperirilor științifice și care este dezavantajul popularizării științei— despre asta filozoful Victor Gorbatov a relatat pentru publicația rusească «Реальное время». (Se publică cu prescurtări ).

— Ce revoluții tehnico-științifice a suportat omenirea în ultimii ani?

— Voi evidenția trei lucruri importante, despre care cunoaște toată lumea. Primul - starea calitativ nouă a internetului: internetul obiectelor. Internetul de primă generație a fost mai degrabă o legătură între corporații și oameni. Dar treptat utilizatori ai internetului vor deveni cele mai obișnuite lucruri, spre exemplu, frigiderul sau ceainicul. Comparativ ci oamenii, ele vor face schimb de informații în fluxuri mult mai mari. Desigur, asta poate duce la transformarea multor instituții sociale. O asemenea tehnologie poate transforma viitorul.

A doua tehnologie, mai exact – un set de tehnologii, - ține de «cyborgizare». Aici intră și interfețele neuronale, care permit creierului să controleze anumite dispozitive, iar persoanelor paralizate – să meargă cu ajutorul exoscheletelor controlate. Aici intră și diverse cipuri și implanturi pentru extinderea memoriei, perfecționarea capacităților fizice și intelectuale ale organismului, amînarea perioadei de îmbătrînire, înlocuirea organelor bolnave și deteriorate. Cum se vede, și aceste tehnologii pot schimba viitorul omenirii — și asta nu extern, ci intern, la nivel de autoînțelegere și autoidentificare.

Al treilea lucru important, cred eu, este inteligența artificială. Se pare, IA a atins un nivel nou, de la care ea poate nu doar completa, ci și depăși inteligența firească. Ce va fi, dacă la un moment dat omul va deveni o anexă a inteligenței artificiale, animăluțul ei preferat? Poate, omenirea își va revizui rolul de coroană a creației, de pisc al progresului? Spre exemplu, în romanul fraților Strugațki «Un miliard de ani înainte de sfîrșitul lumii » a fost formulată ideea cum că adevărata coroană a creației este, posibil, o felie de lămîi și un păhărel de coniac. Iar omul a fost creat doar pentru a cultiva lămîiul și a face coniacul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1611
Populația:
6.855 mii locuitori

Teleneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Teleneşti. Amplasat în partea centrală a republicii, pe malul drept al rîului Ciulucul Mic,  oraşul Teleneşti este situat la o distanţă de 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6855 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Teleneşti, datează din anul 1611.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.