28 februarie 2013, 15:32 Caleidoscop views 17842
28 februarie 2013, 15:32 Caleidoscop views 17842

Giulgiul din Torino pare să fie AUTENTIC

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că Giulgiul din Torino nu ar fi putut fi falsificat folosind tehnologia care exista în vremurile medievale, scrie The Daily Mail.

Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii în legătură cu Giulgiul despre care se spunea că ar fi fost făcut în epoca medievală. S-a stabilit, însă, că aceaste suspiciuni pe care le aveau unii cercetători sînt false. 

Giulgiul din Torino este bucata de pînză de circa 4x1 metri în care Iisus ar fi fost înfăşurat după moarte. Pe pînză este întipărită figura unui bărbat bărbos de înălțime medie, iar cei care au ajuns la concluzia că este autentic se bazează pe faptul că figura nu putea fi imprimată decît sub acţiunea unei raze UV de origine supranaturală. Această concluzie vine după ce specialiştii italieni au petrecut ani de zile încercînd să creeze o replică a Giulgiului.

Profesorul Paulo di Lazzaro, cel care a condus studiul,a spus că "atunci cînd vine vorba de o rază de lumină atît de puternică încît să coloreze o bucată de pînză ca aceasta, discuţia duce inevitabil la ideea de miracol"

„Rezultatele cercetărilor arată că o explozie scurtă și intensă de radiații ultraviolete dirijate poate colora o bucată de țesătură astfel încît să reproducă straniile caracteristici ale imaginii omului care apare pe Giulgiul din Torino”, au mai adăugat specialiștii.

Una dintre cele mai mari probleme în legătură cu Giulgiul din Torino a fost că specialiştii de la Institutul Federal de Tehnologie din Elveţia l-au datat ca fiind din perioada 1260 - 1390, dar rezultatele testelor au fost controversate pe motiv că Giulgiul a fost reparat după un incendiu, iar fibrele analizate puteau fi amestecate cu fibre folosite la repararea țesăturii.

În prezent, Giulgiul se află în proprietatea Vaticanului care îl păstrează în Capela Regală a Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, încă din 1578 de când a fost donat de către Ducele de Savoia Arhiepiscopiei Torino. Legenda spune că a fost adus de un cruciat francez în secolul 14.

Cuvinte cheie:

istoria , descoperire , savanti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
499 locuitori

Fedoreuca este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Fedoreuca a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.