22 decembrie 2014, 11:33 Caleidoscop views 18834
22 decembrie 2014, 11:33 Caleidoscop views 18834

Misterul faimoaselor linii Nazca din Peru a fost descifrat?

În decursul timpului au existat multe speculaţii legate de rolul celebrelor linii Nazca, vizibile de la înălţime. Un om de ştiinţă susţine că a dezlegat în sfîrşit misterul. Profesorul Clive Ruggles, de la Universitatea din Leicester, crede că liniile Nazca, vechi de 1.500 de ani, sînt de fapt un labirint, o complicată cale spirituală.

Deşi văzute din avion desenele au forma unor animale, Clive crede că ele nu au fost concepute să fie privite, ci parcurse pe jos, în cadrul unui ritual iniîiatic, potrivit stirileprotv.ro.

Mai mulîi cercetăatori britanici au analizat timp de 5 ani liniile create de cultura Nazca între anii 100 î.Hr.-700 d.Hr. Specialiştii au folosit imagini din satelit, dar şi cercetări la faţa locului, parcurgînd la picior aceste linii. Însumate, aceste linii au 4,4 km.

Profesorul Ruggles spune că şi-a dat seama de existenţa labirintului încă din anul 1984, însă la început nu ştia ce scop avea acesta.

Liniile Nazca din Peru au fost observate pentru prima dată de arheologul Toribio Mejia Xesspe, în anul 1927, în timp ce se plimba pe dealurile din jur. În ciuda unei credinţe larg răspîndite, acest desene nu se văd numai din avion, ci şi de pe dealurile din jur.

Primii care le-au cercetat cu interes au fost arheologii Paul Kosok şi Maria Reiche. Ei au susţinut că desenele indicau oamenilor din trecut locul de unde răsar Soarele şi stelele.

Liniile au fost trasate cu ajutorul unor beţe, apoi un mic strat de sol a fost înlăturat, realizîndu-se astfel o adîncime a liniilor de 10-15 cm.

Cuvinte cheie:

Peru , descoperire , istoria , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
720 locuitori

Băcşeni este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Nisporeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Băcșeni a fost menționat documentar în anul 1629.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.