03 decembrie 2014, 14:31 Caleidoscop views 48433
03 decembrie 2014, 14:31 Caleidoscop views 48433

Descoperire inimaginabilă: o femeie "în viață" de 500 de ani!

Mumia unei adolescente incașe, în vîrstă de 15 ani, care a fost sacrificată în urmă cu 500 de ani, a fost atent cercetată și specialiștii au aflat detalii neașteptate despre viața copilei, informează LiveScience.

Potrivit probelor de țesut care au fost analizate, tînăra suferea de o infecție bacteriană la plămîni atunci cînd a fost jertfită.

Antropologul Angelique Corthals recunoaște că este posibil ca probele să fi fost contaminate, de aceea nu a fost analizat ADN-ul, ci s-a folosit o metodă mai modernă, care presupune testarea proteinelor din țesuturi.

Trupul “Fecioarei” a fost descoperit alături de mumia unui băiețel de 7 ani și a unei fetițe de 6 ani, pe vîrful vulcanului Llullaillaco din Argentina, la altitudinea de 6.739 de metri.

Cei trei fuseseră sacrificați în cadrul unui ritual, iar trupurile lor s-au convservat natural, datorită climei.

Copiii fuseseră îngrățați timp de un an înainte de jertifire, urmînd o dietă bazată pe legume și cartofi, iar în final au primit hrana destinata elitelor, carne de lama.

Potrivit cercetărilor făcute de antropologi, adolescenta suferea de o infecție gravă la plămîni, care s-ar fi putut transforma chiar în tuberculoză.

Băiatul care a fost găsit în apropiere nu prezenta vreun semn de boală, iar mumia fetiței de 6 ani a fost lovită de un fulger, fiind foarte greu de investigat din această cauză.

Cuvinte cheie:

descoperire , om , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
4210 locuitori

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de  230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.