02 noiembrie 2012, 12:40 Caleidoscop views 7147
02 noiembrie 2012, 12:40 Caleidoscop views 7147

O gaură neagră şi-a intensificat activitatea


Foto: scientificrussia.ru 

Telescopul spaţial NuStar care a fost inaugurat pe 13 iunie 2012 a expus imaginile unei găuri negre super-masive din centrul Galacticii noastre. În astrofizică acest obiect este cunoscut sub denumirea Sgr A* (Sgr de la Sagittarius, “Săgetător”, asta înseamnă că el se află în constelaţia Săgetător).

Pe imaginile obţinute se poate observa o creştere pe termen scurt a luminozităţii, ceea ce indică intensificarea activităţii găurii negre, relatează NASA.

Gaura neagră, care se presupune că are o masă mai mare de cîteva milioane de ori decît masa Soarelui, nu poate fi văzută. Însă atunci cînd gaura neagră absoarbe un anumit volum de materie se emite o cantitate destul de mare de energie care se manifestă ca o creştere a radiaţiilor, o explozie de raze X pe care observatorii au reuşit să o înregistreze.

Observările au fost făcute în luna iulie împreună cu telescopul Chandra (NASA), de asemenea, de un telescop din Hawai. Fiona Harisson, specialist care participă la proiectul de cercetare, a menţionat că datorită datelor obţinute se poate înţelege de ce Sgr A*, de obicei „liniştită”, uneori manifestă o activitate intensă.

Nu este clar de ce în prezent Sgr A* este atît de liniştită, cu toate că în urmă cu doar cîteva secole, potrivit cercetărilor efectuate de savanţii ruşi, ea a absorbit materia înconjurătoare în cantităţi mari şi, prin urmare, ar trebui să fie mult mai luminoasă în raze X.

În 1993, cu ajutorul observatorului GRANAT care lucrează pe bază de raze X au fost descoperite radiaţii emise de norul molecular Sgr B care se află la numai 10 parseci distanţă (circa 300 trilioane de kilometri). Savanţii de la Institutul de cercetări Cosmice au presupus că norul molecular tot mai „reflectă” razele X ale găurii negre care în urmă cu 300 de ani a fost de milioane de ori mai luminoasă ca în prezent.

Această teorie a fost confirmată cu ajutorul observatorului orbital INTEGRAL (Agenţia Spaţială Europeană). După 10 ani de observări savanţii au ajuns la concluzia că radiaţiile emise de Sgr B, cu timpul, se reduc, deoarece gaura neagră Sgr A* este inactivă.

Sgr A* poate să se trezească în cel mai scurt timp deoarece spre gaura neagră se îndreaptă un nor gazos. Anul viitor el se va apropia cu circa 40 miliarde de kilometri (aproximativ de 270 de ori mai mare decît distanţa de la Pămînt la Soare). Se presupune că îndată ce va pătrunde în interiorul găurii negre o parte din materia moleculară a norului va pătrunde în interiorul găurii negre ceea ce va duce la intensificarea activităţii ei. Prin urmare, astronomii şi astrofizicienii vor putea urmări un spectacol ceresc extrem de interesant.

 

Cuvinte cheie:

cosmos , Univers

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1675
Populația:
979 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rădeni, Drăguşeni și Zamcioji. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1675.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.