26 octombrie 2012, 15:47 Caleidoscop views 6710
26 octombrie 2012, 15:47 Caleidoscop views 6710

Europa de Est şi „boala stîngismului”


Foto: newrussia.org 

În urma alegerilor în Senat care au avut loc în Cehia forţele de stînga au obţinut pentru prima oară majoritatea în Camera Superioară a Parlamentului.

Alegerile din Lituania au fost cîştigate de Partidul Muncii din opoziţie urmat de social-democraţi. Toate acestea dovedesc „stîngismul” Europei de Est în condiţiile crizei economice şi sporirii problemelor sociale.

Unii experţi consideră că succesul social-democraţilor europeni ce aparţin „stîngii” a fost programat cu mult timp înaintea actualei crize economice. Europa actuală este în mare măsură rezultatul activităţii „stîngii”, notează ruvr.ru. Drepturile fundamentale ale omului, cum ar fi dreptul la ocrotirea sănătăţii, învăţămînt, muncă, toate acestea parcă ar fi copiate din programele politice.

Analiştii consideră că sec. XX i-a dezvăţat pe europeni să flirteze cu culoarea roşie. În prezent, reiese că au greşit. În caz contrar, este greu să explici, de exemplu, rezultatele alegerilor din Cehia. Majoritatea alegătorilor au votat ori cu social-democraţii ori cu comuniştii. Dacă aşa vor continua lucrurile, în Cehia poate apărea un Senat de stînga, a declarat pentru Jan Petranek, observator politic ceh.

„Dreapta” a pierdut deoarece a refuzat cu încăpăţînare să aplece urechea la problemele societăţii. În ţară şomajul creşte într-un ritm vertiginos, la sfîrşitul anului numărul şomerilor va fi de 9% din populaţia aptă de muncă. Ministerul de Finanţe măreşte impozitele. Datoria publică a atins o cifră astronomică. Şi dintr-o dată Cehia are neapărat nevoie să cumpere avioanele de vînătoare suedeze Gripen la un preţ fabulos. Oamenii sunt indignaţi de faptul că este urmată într-un mod prostesc politica bugetară a UE şi doctrina militară a NATO. Cu puţin timp în urmă au avut loc proteste împotriva instalării radarului american. Disperarea şi dezamăgirea, acesta este principalul rezultat al alegerilor la care nu au participat două treimi din populaţie, iar cei care au votat şi-au exprimat protestul votînd cu „stînga”. Coaliţia de guvernămînt nu a reuşit să propună oamenilor o politică clară care să asigure Cehiei un progres.

O situaţie asemănătoare s-a creat în majoritatea ţărilor est-europene. ”Stînga” pierde doar în Ungaria, unde socialiştii şi-au pătat reputaţia şi în Polonia, autorităţile căreia au reuşit într-o oarecare măsură să depăşească urmările crizei economice în condiţiile în care conservatorii polonezi folosesc tot mai mult ritorica socială.

Europa de Est revine iarăşi la ideile dreptăţii sociale, bineînţeles că nu în măsura în care ea s-a bucurat de popularitate cu 50 de ani în urmă, însă contează faptul în sine.

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
843 locuitori

Sărata Nouă este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 843 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.