12 octombrie 2012, 10:48 Caleidoscop views 6260
12 octombrie 2012, 10:48 Caleidoscop views 6260

Există riscul că în 2013 rezerva globala de alimente să ajungă într-un punct critic.

Prețurile la alimentele de bază vor crește în viitorul apropiat, pe măsură ce producțiile vor fi tot mai mici. Din nefericere, statistica oficială arată cî în 2013 putem ajunge la un nivel de criză globală.

"Națiunile Unite avertizează că prețurile la alimente vor crește din cauza schimbărilor extreme de temperaturi din cursul acestui an. Avertismentul vine în momentul în care magazinele se chinuie să își umple rafturile iar sindicatul fermierilor raportează că producția este la cel mai mic nivel din anii '80 încoace", anunță astăzi Guardian.

Comportamentul extrem al vremii din Statele Unite și "părți mari din Europa" cu centre importante de producție alimentară "este motivul principal pentru care prețul la carne și lactate va crește", notează astăzi ziarul britanic Guardian.

Conform Organizației pentru Mîncare și Agricultură (FAO) cu sediul în Roma, producția globală a grîului se afla în scădere în 2012 cu 5.2%.

"Numărul populației este în creștere, dar producția nu poate ține pasul cu nivelul de consum. Preîurile la grîu au crescut deja în 2012 cu 25 de procente, porumbul cu 13%, iar la lactate cu 7% numai în ultima lună. Rezervele de mîncare au scăzut la un nivel critic în acest moment.", anunță Abdoreza Abbassian, economist în cadrul FAO, care mai precizeaza că "scăderea producției de cereale din acest an va conduce la reduceri serioase în rezervele globale pînă la finalul anului 2013, ceea ce va conduce la o creștere de prețuri."

În Marea Britanie, producțiile la făină "sunt cele mai mici de la finalul anilor '80 și pînă astăzi.", scrie Guardian, "ca un rezultat al ploilor anormale."

Din nefericire, SUA este în acest moment cel mai mare producător și exportatopr de grîne, iar o cifră internă negativă ar avea repercusiuni globale, mai notează sursa citată.

Cuvinte cheie:

seceta , preţ , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
242 locuitori

Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni. Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.