27 iulie 2013, 09:52 Caleidoscop views 12429
27 iulie 2013, 09:52 Caleidoscop views 12429

Rusia vrea să redenumească Oceanul Arctic


Foto: novostimira.com.ua

Institutul de expertiză, care se ocupă de păstrarea tradiţiilor culturale şi istorice ale Rusiei, consideră că a venit timpul pentru a redenumi Oceanul Arctic în Oceanul Arctic Rusesc.

Directorul Institutului Nicolai Pavliuk declară că redenumirea ar fi logică, coerentă şi corectă, pentru că Rusia are cel mai mare teritoriu şi platou continental, unde se prospectează resursele minerale. În plus, Rusia are flota cea mai numeroasă şi este lider în studierea acestui ocean. N. Pavliuk a remarcat că există  mai multe motive pentru a redenumi oceanul.

Prima - "graniţa Rusiei" care este cea mai mare ca lungime, iar o mare parte din fundul oceanului este o extensie naturală a continentului, care aparţine Rusiei.

Al doilea - Oceanul Arctic este cel mai mic ca suprafață ocean de pe Pămînt, însă după numărul de insule, este al doilea după Oceanul Pacific. Insulele şi arhipelagurile de origine continentală în cea mai mare parte aparţin Rusiei.

Următorul argument - Rusia a avut cea mai mare contribuţie la studierea Oceanului Arctic. Anume oamenii de știință ruși au descoperit şi folosit Ruta marină nordică.

Şi apoi, numele istoric al obiectului geografic. Oceanul Arcticn trecut s-a numit Oceanul Scitic, Marea Arctică şi chiar Oceanul Tatar.

Şi argumentul final – în Comitetul de experți al Institutului intră un descendent direct al marilor călători ruşi Dmitri și Hariton Laptev, Iurii Laptev. Iar Laptev sînt celebrii exploratori ruși ai Arcticii.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
1472 locuitori

Plop este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Plop este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 246 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1472 de oameni. Satul Plop a fost menționat documentar în anul 1599.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.