01 iunie 2012, 10:23 Caleidoscop views 9686
01 iunie 2012, 10:23 Caleidoscop views 9686

Planetele, mareele și radonul pot prezice cutremurele?


Foto: ia-centr.ru 

Seismologia este încă o ştiinţă imperfectă, scrie Valentina Arkovio într-un articol publicat în ziarul La Stampa, relatează inopressa.ru.  

"Există mai multe direcţii interesante în materie de cercetare, dar nu s-a dezvoltat încă nicio metodă ştiinţifică pentru estimarea credibilă a datei şi locului cutremurului", - spune publicaţia.

"În ciuda progreselor înregistrate pînă în prezent, noi nu putem prezice cutremurele" - subliniază Enzo Boschi, un seismolog de la Universitatea din Bologna. Cu toate acestea, după fiecare cutremur apare un mit despre predicţia lui. Așa a fost la Aquila, în 2009, cînd tehnicianul laboratorului Giampaolo Giuliani declara că a prezis cutremurul teribil din 6 aprilie. Așa a fost cu Alessandro Martelli, care a vorbit despre faptul că există modele cu ajutorul cătora el a prezis un cutremur pe 20 mai în Emilia-Romagna. De fapt, în practică, aceste modele sînt inutile"- se spune în articol.

"Există teoria lui Raffaele Bendandi despre relaţia dintre cutremure şi localizarea planetelor. Există o teorie despre relația dintre maree şi cutremure, dar nu este convingătoare. Referitor la emisiile de gaz radon pentru a prezice cutremurele, acestea nu sînt metodele cele mai fiabile de prognoză", - se afirmă în articol.

" Cea mai credibilă este teoria despre caracterul molipsitor al cutremurelor, susținută de cercetătorii de la Universitatea din Michigan. Oamenii de știință cred ca cutremurele puternice în zonele faliilor tectonice pot creşte tensiunea în alte falii conexe, ceea ce poate duce la alte cutremure.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
2989 locuitori

Sănătăuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Sănătăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Florești și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2989 de oameni. Satul Sănătăuca a fost menționat documentar în anul 1491.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.