03 februarie 2012, 14:35 Caleidoscop views 4289
03 februarie 2012, 14:35 Caleidoscop views 4289

NASA a făcut publice primele imagini ale părţii întunecate a Lunii

Agenţia spaţială americană a dat publicităţii primele filmări ale părţii întunecate a satelitului natural al Pămîntului. Imaginile au fost surprinse în cadrul misiunii GRAIL, cu ajutorul aparaturii instalate la bordul a două sonde spaţiale.

În imaginile obţinute se poate observa Polul Nord al Lunii, precum şi Mare Orientale, una dintre cele mai importante forme de relief de pe Lună.

Mare Orientale este un crater cu diametrul de 900 kilometri. Pe imagini mai poate fi observat terenul accidentat situat în apropierea Polului Sud lunar, precum şi craterul Drygalski cu diametrul de 149 kilometri, cu formaţiunea caracteristică, în formă de stea, din centrul său.

Formaţiunea a apărut în urmă cu miliarde de ani, cu ocazia impactului Lunii cu o cometă sau asteroid.

Lansate din Florida în luna septembrie 2011, navetele Ebb şi Flow gravitează în jurul Lunii la distanţa de 55 kilometri de suprafaţa acesteia. Misiunea lor constă în strîngerea de noi informaţii care să ajute oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modalitatea în care s-a format Terra, precum şi în colecarea de noi date referitoare la Lună.

 

 

Sursa: NASA News

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
50 locuitori

Lîsaia Gora este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Lîsaia Gora alcătuia 50 de oameni în anul 2012. Satul Lîsaia Gora a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.