09 iulie 2015, 14:59 Caleidoscop views 7549
Alimentarea animalelor marine cu masă plastică, filmată pentru prima dată
09 iulie 2015, 14:59 Caleidoscop views 7549

Alimentarea animalelor marine cu masă plastică, filmată pentru prima dată

Oamenii de știință pentru prima dată au reușit să filmeze cum zooplanctonul (organisme marine foarte mici) se alimentează cu bucăți de plastic. Despre înregistrarea video, calificată de Atkins CIWEM drept filmul anului pe tema mediului, relatează New Scientist.

Regizorul Verity White a înregistrat filmul la microscop într-un laborator oceanologic din Plymouth. Savanții au înconjurat copepodele (crustacee cu lungimea de cîțiva milimetri) cu biluțe foarte mici de polistiren fluorescent (cu diametrul de 7-30 de micrometri) și au urmărit ce cantitate de substanță străină intră în corpul animalelor.

În mediul natural, reprezentanți zooplanctonului se hrănesc cu alge. Mișcînd din membre, ele „forțează" apă să le aducă alimente. Animalele aleg tipurile dorite cu ajutorul receptorilor chimici și tactili. Însă acești receptori nu le-au împiedicat să înghită bucăți de plastic. Filmările au durat aproximativ trei ore, timp în care biluțele fluorescente intrau și ieșeau din corpul copepodelor.

Potrivit observațiilor biologului Matthew Cole, uneori animalele elimină plasticul deja peste cîteva ore, dar în lipsa accesului la resurse de hrană, această perioadă se poate extinde pînă la cinci-șapte zile. De asemenea, plasticul frînează funcționarea normală a organismului: copepodele începe să digere algele lent, fapt ce influențează negativ supraviețuirea lor.

În decembrie 2014, oamenii de știință au descoperit ca în Oceanul Planetar se află cel puțin 5250 de miliarde de particule de plastic cu o greutate de aproximativ 269 de mii de tone. În apele de coastă predomină bucățile mari, iar în largul oceanului – fragmente mici. Savanții presupun că curenții oceanici acționează ca concasoarele, măcinînd plasticul acumulat în ele.

Sursa: lenta.ru

Cuvinte cheie:

animale , film , savanti , alimentatie , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
535 locuitori

Tăura Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 1.28 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tăura Veche și Tăura Nouă. Satul Tăura Veche se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 116 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 535 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1568 cu denumirea Tăuri.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.