23 februarie 2015, 16:03 Caleidoscop views 8303
Ce a schimbat confictul din Ucraina
23 februarie 2015, 16:03 Caleidoscop views 8303

Ce a schimbat confictul din Ucraina

Ucraina marchează în acest sfârșit de săptămână un an de la evenimentele din Maidan (Piața Independenței din centrul Kievului) - epicentrul manifestațiilor între noiembrie 2013 și februarie 2014 - care au dus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici. Mai mulți lideri europeni, inclusiv președintele german Joachim Gauk, sunt așteptați la Kiev pentru a participa la un "marș al demnității". Ce s-a schimbat insa in lume in lunile care s-au scus de cand ucrainenii au deschis o noua pagina a istoriei statului lor.

In primul rand, s-a produs o deteriorare extrem de grava a relatiilor dintre Rusia si lumea occidentala. In plus, a aparut o profunda criza de incredere, fara precedent, practic, si care ameninta cu un nou razboi rece. Ce spun expertii in acest sens:

Michael Kofman, Academia de geopolitica, Institutul Kennan:

"Lumea nu s-a schimbat foarte tare. NATO face tot ceea ce trebuie sa faca pentru a oferi europenilor incredere in propria capacitate de securitate. In acelasi timp, NATO nu intreprinde masuri deosebite de consolidare a efectivelor sale de aparare. Iar ceea ce se intampla acum in Statele Unite poate fi descris in cateva cuvinte: situatia este privita exclusiv ca un conflict geopolitic neasteptat, care nu modifica absolut deloc strategia Washingtonului fata de Moscova. Oricum, nici inainte relatiile dintre cele doua capitale nu erau dintre cele mai bune.

Mai mult, SUA nu numai ca nu acuza Rusia, dar considera UE responsabila de faptul ca au demarat negocieri cu reprezentantii statului ucrainean pe tema eurointegrarii fara sa implice Washingtonul in acest proces. Numerosi analisti cred ca lumea s-a schimbat in special pentru Rusia, care a trait pana acum pornind de la convingerea ca americanii sunt cei care platesc organizarea revolutiilor. Rusia s-a schimbat mult: a devenit mai dura, iar la suprafata a iesit latura ei intunecata. Un proces care a inceput, de fapt, cu mult inainte de Maidan, cand Putin s-a instalat la Kremlin".

Edward Lucas, redacatorul publicatiei The Economist si autorul cartii "Noul razboi rece"

In opinia analistului, actualul conflict din Ucraina nu este unul de natura interna. "Stim ca intr-o tara unde nu se vorbeste aceeasi limba pot aparea neintelegeri si divergente. Dar aici este vorba, inainte de toate, de Rusia, care a provocat conflictul de fata, pentru a provoca Occidentul. O manevra care i-a iesit. Actualul conflict a evidentiat disensiunile din interiorul Uniunii Europene, dar si dintre Statele Unite si UE. Rusia a aruncat, practic, in aer intreg sistemul mondial de securitate. Moscova se straduieste din rasputeri sa arate ca vinovat de tot si de toate este, in realitate, Alianta Nord-Atlantica. Uneori chiar ii reuseste".

Andrei Illarionov, fost consilier al presedintelui Putin

"Liderii occidentali au inceput, in sfarsit, sa constientizeze faptul ca s-a ajuns in faza actiunilor militare. O lunga perioada, ei au inchis ochii, prefacandu-se ca nu vad ce se intampla. Pe de o parte ete un razboi rеce, iar pe de alta, unul fierbinte. Operatiunile din Donbas nu fac parte dintr-un razboi hibrid. Este un razboi in toata puterea cuvantului, un razboi intre doua state. Iar prin amploarea lui aminteste de actiunile militare din Europa din perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial. Razboiul lui Putin prezinta caracteristicile unui conflict conventional declansat intr-o regiune de importanta vitala pentru securitatea europeana. Iar daca Rusia va continua acest conflict, un razboi de anvergura nu va putea fi evitat", sustine Illarionov.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

Ucraina , conflict , Rusia , criza , Razboi Rece , UE , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
776 locuitori

Coştangalia este un sat din cadrul comunei Ecaterinovca, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 776 de oameni. Satul Coștangalia a fost menționat documentar la începutul secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.