20 decembrie 2014, 15:12 Caleidoscop views 14280
20 decembrie 2014, 15:12 Caleidoscop views 14280

A fost stabilită vîrsta inelelor planetei Saturn


Foto: informing.ru

Sonda spaţială Cassini, lansată în octombrie 1997, a ajuns la Saturn şi la lunile sale în 2004, unde a orbitat în jurul planetei pentru a o explora. De acolo a trimis imagini inedite către Pămînt care arătau inelele şi striaţiile acestora, atît din partea de deasupra planului lor, cît şi de dedesubt.

Deși inelele lui Saturn par nişte formaţiuni tinere, ele ar putea fi la fel de bătrîne ca şi Sistemul Solar. Cercetătorii au stabilit că inelele planetei  Saturn ar avea 4,4 miliarde de ani.

Sonda Cassini a studiat inelele cu ajutorul unui spectru special cu ultraviolete. Particulele astfel observate au fost asemuite ca mărime de la granule de nisip, pînă la buldozăre. 

Anterior oamenii de știință considerau că sistemul de inele, formate din gheață, a apărut cîteva sute de mii sau milioane de ani în urmă. Dar datele recente demonstrează contrariul.

Sursa: informing.ru

Cuvinte cheie:

cosmos , Planete , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.