Mergi spre compartimentul: Muzica
22 mai 2016, 12:00 Muzica views 8534
Lidia Isac: Eurovisionul pentru mine este un mare noroc (Video)
22 mai 2016, 12:00 Muzica views 8534

Lidia Isac: Eurovisionul pentru mine este un mare noroc (Video)

În acest an, ea a fost cea care ne-a reprezentat țara la unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale de muzică – „Eurovision 2016".

Cum a reușit să cucerească publicul autohton, ca mai apoi să ajungă pe scena de la Stockholm, ce lecție a învățat și care va fi următoarea etapă în cariera sa muzicală a relatat, într-un interviu pentru NOI.md, însăși interpreta – Lidia Isac.

- Te rog să ne descrii în cîteva fraze experiența ta de la Eurovision din acest an, începînd cu etapa națională și pînă cea de la Stockholm.

Cred că ar fi foarte complicat să sumez această experiență doar în cîteva fraze, deoarece s-au întîmplat foarte multe lucruri interesante pentru mine. Am cunoscut foarte multă lume, foarte multe persoane din lumea muzicală, cu care pe viitor vor apărea și colaborări. Am trăit emoții puternice, deoarece este un concurs complicat, la care trebuie să ai puteri atît fizice, cît și psihice.

- Unde ai întîlnit cele mai mari greutăți, acasă sau la Stockholm?

Este ceva diferit: acasă sînt un fel de greutăți, acolo sînt cu totul altele. Este o presiune enormă, fiindcă ai foarte multe repetiții, trebuie să oferi foarte multe interviuri, norocul meu este că cunosc mai multe limbi și nu mi-a fost atît de complicat să vorbesc în engleză, franceză, rusă cu jurnaliștii. Dar trebuie să fii mereu energic pentru a fi pe placul lumii. În rest, a fost foarte frumos, m-am simțit ca într-o altă lume, deoarece totul era la oră, totul era programat, ceea ce te disciplinează.

- Pînă a ajunge la Stockholm, ai avut un turneu de promovare a piesei, dar și a țării. Ce nu cunoșteau europenii despre Moldova și care au fost cele mai haioase întrebări primite din partea lor?

Am avut un tur prin Europa și nu numai. A fost foarte interesant și anume acolo am făcut cunoștință cu toți participanții, pînă la Stockholm deja ne știam și piesele unul altuia, parca nici nu era o competiție, dar o prietenie dintre toți. Foarte multă lume cunoștea de Moldova, dar erau și din cei care nu știau nimic despre noi. Eu încercam să le explic frumos ce e Moldova și unde se află. Jurnaliștii și publicul au apreciat piesa mea, în acest mod a apărut și interesul pentru Moldova.

- Din păcate, nu am reușit să ne calificăm în finala Eurovisionului. De ce s-a întîmplat acest lucru și care a fost scăparea?

De cum am plecat la Stockholm, ne dădeam bine seama că va fi foarte greu să trecem în finală, deoarece erau mai mulți factori are au împiedicat acest lucru: ca niciodată, era un număr extrem de mare de participanți în semifinală – 18 la număr, dintre care doar 10 treceau; conform statisticilor, țările care cîntă la începutul semifinalei au cele mai puține șanse de a trece, noi, evoluînd cu numărul trei; ne-a lipsit susținerea vecinilor, pentru că România a fost descalificată, iar Ucraina a evoluat în cealaltă semifinală.

Îmbucurător a fost faptul că atunci cînd s-a afișat tabelul cu notele juriului, cei din Rusia ne-au clasat pe locul 5, cei din Azerbaidjan – pe locul 6.

- Mai întîi ai evoluat în fața juriului, apoi pentru telespectatori. Unde a fost mai greu?

Acolo programul extraconcurs începe cu repetițiile, apoi urmează trei showuri cu audiență, unul dintre care este pentru juriu, care are loc cu o zi înainte de evoluarea propriu-zisă. Nu e mare diferență, doar te gîndești și faci deosebire între showuri. Eu am încercat să mă gîndesc că este un show ca toate celelalte și nu mă gîndeam că juriul mă privește și mă va nota.

- Eșecul de la Stockholm va influența cumva cariera ta muzicală ulterioară?

Eu nu pot să zic că este un eșec, pentru mine este un noroc! Am ajuns acolo, am făcut cunoștință cu sute de oameni, de la care am deja invitații. Pe lîngă concertul de la Eurovision, am mai participat și la alte concerte organizate acolo, unul dintre care s-a desfășurat acolo unde a fost creată piesa mea.

- Rezultatele din acest an se contestă printr-o petiție online. Tu ce părere ai despre acest fapt?

Am văzut deja că organizatorii nu au acceptat această petiție, aceasta neavînd nicio valoare. Eu cred că Jamala este o interpretă unică și este unica evoluare de la care mi s-a făcut pielea de găină! Sînt mai multe opinii contradictorii, precum că a fost implicat și factorul politic, dar totuși e rău cînd politica dă peste artă. Aici noi toți sîntem artiști, creăm și nu avem nicio treabă cu ceea ce se întîmplă în lumea politică. Cred că talentul Jamalei a meritat să fie apreciat.

- De ce ai optat pentru un show atît de simplu?

Din păcate, în acest an nu am fost susținuți financiar de stat. Nu am cheltuit nici un ban public, totul a fost din propriul buzunar și din ajutorul unui mecenat. Am încercat să facem din puținul pe care-l avem, ceva cu gust, frumos, deoarece fiecare foc de artificiu și efect special costă bani enormi.

- Vei mai participa la acest concurs?

Nu știu, dar această experiență m-a atras ca o gaură neagră și parcă aș mai vrea să particip. Chiar și jurnaliștii sînt aceeași în fiecare an, mi-ar plăcea să mă întîlnesc cu ei. Dar la aceasta trebuie să te gîndești cu un an înainte, nu așa rapid, cum se face de obicei.

- Cum va evolua cariera ta muzicală mai departe?

Există concerte, sînt deja programate, pe 27 mai chiar am unul și în alte zile. Este foarte bine pentru mine, este ceea ce-mi place să fac. Pe lîngă asta, voi lansa o piesă cu un interpret din Italia. Vara voi pregăti un show cu un live band, pentru ca în toamnă să susțin un concert solo. Pe lîngă asta, piese și colaborări noi.

- Te vei orienta spre piața muzicală locală sau spre cea de peste hotare?

Sigur că vreau să mă extind! Muzica nu are hotare și vreau să cînt pentru cît mai multă lume, iar dacă voi avea posibilitatea să călătoresc în alte țări, voi merge să împart lumii muzica pe care o fac.

- Ce genuri de muzică îți sînt mai aproape de suflet?

Eu în general ascult muzică foarte diversă, deoarece încerc să învăț cîte ceva din fiecare: pop, rock, R&B, jazz. Îmi plac toate genurile, principalul e să fie calitative. Ascult și muzică populară, mai ales cînd merg la petreceri. Cui nu-i place să danseze sub o horă?! Eu nu cînt această muzică, nici nu am încercat, doar doinele îmi plac.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Eurovision , Lidia Isac , interviu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
2407 locuitori

Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şirăuţi este situat la o distanță de 3 km de oraşul Lipcani, 31 km de oraşul Briceni şi 250 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2407 oameni. Atestat documentar la 1453, satul Şirăuţi s-a aflat timp îndelungat în proprietatea mănăstirii Putna.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.