19 august 2011, 15:14 Personalități views 11187
19 august 2011, 15:14 Personalități views 11187

Mihai Volontir – un stejar al scenei moldovenești

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie în anul 1934 în satul Glinjeni, raionul Rezina. A făcut studii la Şcoala pedagogică din Orhei, iar de la vîrsta de 18 ani a început să lucreze în calitate de învăţător la şcoala rurală din satul Păpăuţi, Rezina. După absolvirea Şcolii pedagogice este numit directorul Căminului cultural din satul Lipceni, Rezina. Începînd cu anul 1957 este actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, unde debutează în spectacolul „Chiriţa din Iaşi”, devenind în scurt timp actorul cu cele mai multe roluri principale, dar şi regizor al multor spectacole.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă „Se caută un paznic”, interpretînd rolul lui Ivan Turbincă. Au urmat mai multe filme, fiind solicitat să se filmeze în roluri centrale la studiourile „Mosfilm”, „A. Dovjenco”,  „Azerbaidjan-film” ş. a.

În anul 1973 Mihai Volontir a jucat rolul eminentului om de stat al Moldovei, savantului-filosof, istoric, lingvist − Dimitrie Cantemir în filmul autobiografic cu acelaşi titlu. Pentru acest rol el i s-a oferit Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti. Chipuri puternice, cu caracter au fost create de M. Volontir în filmele „În zona atenţiei deosebite”, „Manevra de răspuns”, „De la Bug şi pînă la Visla” şi „O întîmplare în patratul 36 – 80”.  

Serialul „Ţiganul” (1979) despre soarta ţiganului Budulai, rătăcirile sale pe pămînt în căutarea fericirii şi libertăţii a avut o mare priză la public. Filmul a avut o audienţă de milioane de telespectatori. M. Volontir a intrat în rol atît de organic, încît mulţi, fără să ştie numele actorului, au început să-l numească Budulai, ca în film, crezînd că acesta şi este numele său adevărat. Ca urmare a acestui succes, dar şi a dorinţei spectatorilor s-a filmat continuarea serialului „Întoarcerea lui Budulai” (1985).

Mihai Volontir locuieşte la Bălţi. După o operaţie grea, în anul 2003 Mihai Volontir a revenit pe scena teatrului  în rolul lui Iulius Cezar, în acelaşi an s-a filmat în filmul „Ciandra”. Mihai Volontir s-a filmat în circa 30 de filme.

I-au fost conferite următoarele titluri şi premii: Artist al Poporului  din RSS Moldovenească 1984, Artist al Poporului din URSS 1988, Laureat al premiului de Stat al Republicii Moldova (1976 – pentru rolul din filmul „Dimitrie Cantemir”), Laureat al premiului de Stat al RSFSR, premiul cinematografic al fraţilor Vasiliev (1980 − pentru interpretarea rolului lui Volentir „În zona atenţiei deosebite”).

În anul 2000 Mihai Volontir a fost desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX a filmului moldovenesc, a primit titlul „Pentru merite deosebite în promovarea valorilor culturii Republicii Moldova”, iar în anul 2009 i-a fost conferit titlul „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1508
Populația:
1076 locuitori

Coşcodeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobletici, Coșcodeni și Flămînzeni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Coșcodeni a fost menționat pentru prima data în anul 1508 cu numele Flămînzeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.