30 ianuarie 2017, 10:15 Personalități views 5986
Ceremonia de înmormîntare a lui Ion Ungureanu va avea loc pe 31 ianuarie
30 ianuarie 2017, 10:15 Personalități views 5986

Ceremonia de înmormîntare a lui Ion Ungureanu va avea loc pe 31 ianuarie

Corpul neînsufleţit al actorului Ion Ungureanu va fi adus astăzi la Chişinău. Marţi, artistul va fi petrecut pe ultimul drum.

Premierul Pavel Filip i-a cerut preşedintelui Igor Dodon să decreteze pentru 31 ianuarie, zi de doliu naţional.

De asemenea, primăria Capitalei a anunţat că va propune Consiliului municipal Chișinău ca o stradă sau o instituție din oraş să poarte numele regretatului artist.

La Ministerul Culturii a fost organizată o şedinţă la care a fost stabilit că de organizarea funeraliilor se va ocupa Guvernul.

"Marţi, 31 ianurie, după serviciul divin oficiat la biserica "Sfînta Teodora de la Sihla", către ora 10:00 sicriul cu corpul neînsufleţit a maestrului Ion Ungureanu va fi adus la Palatul Naţional, unde toţi cei care vor dori să-şi ia rămas bun de la maestru o vor putea face. Ministrul Culturii împreună cu Guvernul, cu Cancelaria de Stat va suporta toate cheltuielele", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

La şedinţă au participat oameni de cultură din ţara noastră, care îşi amintesc cu mult drag de Ion Ungureanu.

"Ion Ungureanu este poate figura cea mai imporatantă, în plan creativ, politic, administrativ, cît şi ca pedagog şi un mare patriot al acestei ţări", a spus directorul Teatrului "Satiricus" din Chişinău, Alexandru Grecu.

Petru Hadârcă povesteşte că recent l-a vizitat pe Ion Ungureanu la spitalul din Bucureşti, unde au depănat amintirile.

"Era atît de bucuros că am venit. Şi am stat de o oră de vorbă. Şi-a amintit în primul rând de colegi lui generaţia de aur. De toţi cu lux de amănunte şi cu anumite momente din viaţa lor", a spus actorul Petru Hadîrcă.

Artistul s-a născut în data de 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căuşeni. Acum, şcoala din localitate, dar şi strada pe care a trăit maestrul, îi poartă numele.

În casa în care s-a născut şi a copilărit Ion Ungureanu, în prezent locuiesc rudele lui. Oamenii spun că au primit gospodăria în dar.

Cunoscutul actor şi regizor Ion Ungureanu a jucat în 24 de filme. În perioada anilor 1990 - 1994 a deținut funcția de ministru al Culturii. Artistul a fost unul dintre pilonii mișcării de eliberare națională și deputat în Primul Parlament.

Ion Ungureanu s-a stins din viață sîmbătă, pe patul unui spital din Bucureşti. Maestrul avea 82 de ani şi a fost răpus de o boală incurabilă.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

înmormîntare , personalitati , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1344 locuitori

Teleşeu este un sat şi comună din raionul Orhei. Teleşeu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1344 de oameni. Satul Teleșeu a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.