31 martie 2016, 14:15 Personalități views 7741
Autorul stemei naționale și a leului moldovenesc s-a stins din viață
31 martie 2016, 14:15 Personalități views 7741

Autorul stemei naționale și a leului moldovenesc s-a stins din viață

Artistul plastic, Gheorghe Vrabie s-a stins din viață, la vârsta de 77 de ani, la doar zece zile de la aniversarea acesteia. Maestrul a murit în această dimineață acasă din cauze naturale.

Printre lucrările lui Gheorghe Vrabie se numără și stema națională a Republicii Moldova, drapelul municipiului Chișinău și designul leului moldovenesc.

Potrivit artistului prin vulturul reprezentat pe stema națională, el a dorit să sublinieze latinitatea originii poporului moldovenesc.

Născut în data de 21 martie 1939, în județul Bălți, Gheorghe Vrabie a studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „Ilya Repin" din Sankt Peterburg, în perioada 1962-1967.

Pe parcursul anilor, el a reprezentat mai multe volume din literatura romană și universală, interesul artistului fiind îndreptat spre asemenea autori ca Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Dante, Longos, Paul Valery.

Împreună cu soția sa, Dorina Cojocaru, a realizat mai multe lucrări în mozaic.

A deschis expoziții personale în Republica Moldova și în străinătate, în așa orașe ca București, Moscova, Sankt-Petersburg, Bratisalava, Viena, Washington, Alma-Ata, Plovdiv.

Gheorghe Vrabie a fost și deținătorul celei mai înalte decorații de stat a Republicii Moldova, "Cavalerul Ordinului Republicii", primită în 2010.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

leu , Stema , moarte

Comentarii

 (1)
  • #1 KsK Răspunde Citează selecţia
    Полгода работал над гербом...
    В результате, сделал плагиат с герба  румынского королевства...
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
2295 locuitori

Marinici este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Heleşteni și Marinici. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 82 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Marinici a fost menționat documentar în anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.