13 aprilie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 917
Valeriu Ostalep: Integrarea europeană reală nu înseamnă conversații și întrevederi în străinătate. P. 2
13 aprilie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 917

Valeriu Ostalep: Integrarea europeană reală nu înseamnă conversații și întrevederi în străinătate. P. 2

(Continuare. Începutul la 10.04.2024)

Continuăm să le facem cunoștință cititorilor cu versiunea textuală a emisiunii Puls, oaspetele căreia a fost politologul Valeriu Ostalep, director al Institutului de studii diplomatice și probleme de securitate.

- Președinta Maia Sandu explică foarte frumos de ce avem nevoie de Europa, de Uniunea Europeană. Acolo-s și bani, și investiții, și salarii, pensii, bunăstare etc. Da Europa de ce are nevoie de noi?

- Eu nici nu pun așa întrebarea. Eu, ca persoană autosuficientă, mă întreb: poate, eu însumi pot alege ce e avantajos pentru mine? Ultimul lucru, de care avem nevoie azi, este să ni se explice în ce să credem, în ce – nu, ce să facem cu businessul nostru, ce este bine și ce este rău, ce trebuie să ascultăm, citim, vizionăm. Închid posturile TV, astupă gura jurnaliștilor. Cine poate crede, că Europa arată astfel?

Va avea loc referendumul. Dacă majoritatea participanților vor vota pentru integrarea europeană, guvernarea intenționează să introducă această prevedere în Constituție. Și atunci noi cu Dvs. și o mulțime de alți oameni se pot pomeni dincolo de această ideologie. Și am putea fi pedepsiți conform legii, pentru că nu respectăm Constituția.

- Această îmbinare de cuvinte - integrare europeană – și forma în care ne este impusă, este adevărată ideologie, în sens clasic. Dar Constituția țării noastre stipulează clar, că este interzisă propaganda oricărei ideologii. Iar în cazul dat ei promovează ideologia în numele statului. Adică, este și asta o încălcare a Constituției. Acesta e primul lucru. Al doilea. Eu sunt foarte sceptic. Eu cred că la acest referendum îi așteaptă o mare surpriză. Eu cred că majoritatea vor vota împotrivă, dar să admitem că majoritatea va fi, chipurile, ”pentru”. Și ce îmi veți face? Ei, introduceți urmărirea penală. Mă băgați la pușcărie pe cinci ani, dacă voi spune că-s împotriva integrării europene. Hai să trăim în asemenea condiții. Cu regret, nu se văd careva schimbări spre bine. De aceea guvernarea recurge la diferite manipulări, inclusiv impunerea unei ideologii artificiale, instigă la frică și teroare. Scopul acestor acțiuni este să sperie oamenii, să suprime disidența și difuzarea punctelor de vedere alternative. Ei folosesc trucul primitiv: "Statul sunt eu! Asta înseamnă că integrarea europeană sunt eu și numai eu! Și, prin urmare, oricine este împotriva integrării europene este împotriva mea. Și pentru ca nimeni să nu fie împotriva mea, e interzis să fii împotriva integrării europene". Un procedeu pseudologic elementar, care este interzis nu doar în țările care prietenesc cu logica, da în țările Uniunii Europene. Da partenerii europeni nu observă asta la noi. De ce? Explic. Pentru că în cazul unei țări ca a noastră pentru noi este născocită o formă de remisiune a UE, în care drepturile omului se încalcă, Constituția nu este respectată, procurorul general este lesne înlăturat. Da, Uniunea Europeană și Consiliul Europei ne arată încălcările. Însă doar ca recomandare. Chipurile, pe urmă ne vom clarifica.

În virtutea războiului dus cu Rusia, Uniunea Europeană cu orice preț are acum nevoie în această regiune de favoriți la putere, România profită de guvernarea slabă în această regiune. Alte instrumente, în afară de cele represive, ei nu au, de aceea închid la început posturile Tv ale opoziției, apoi orice presă. Vă dați seama: la noi este imposibil să incluzi o televiziune, la care există o opoziție elementară față de guvernare? O oarecare opoziție există pe canalele de telegram, pe TikTok, adică totul a trecut într-o existență semi-partizană. Este anul 2024, da noi ne-am deprins cumva cu asta.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.