07 aprilie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 821
7 aprilie, 2009. Peste 15 ani
07 aprilie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 821

7 aprilie, 2009. Peste 15 ani

S-au scurs 15 ani după protestele din 7 aprilie, 2009. Ce a fost atunci – o lovitură de stat, o revoluție Twitter, o răscoală a maselor populare împotriva dictaturii pentru libertate și democrație – oficial, așa și nu a fost stabilit. Precum nici nu au fost pedepsiți cei vinovați.

Cine anume poartă vina evenimentelor de acum 15 ani, opiniile-s diferite. Unele forțe politice cred că organizatorii pogromurilor și persoanele care au incendiat și devastat clădirile parlamentului și președinției, deși știau perfect că restabilirea lor se va face pe banii noștri, dar ce nu faci de dragul puterii. Altele cred că de vină ar fi angajații poliției, care au maltratat și torturat sute de protestatari (în majoritate studenți și elevi), cei care le dădeau ordine, și guvernarea de atunci, “toleranța căreia a făcut ca protestul pașnic să escaladeze în revoltă masivă ”.

Cu alte cuvinte, nici 15 ani după evenimentele din 7 aprilie, 2009 societatea nu cunoaște adevărul. Și e puțin probabil să-l cunoască. Iar mitologia publică despre acele evenimente va varia în funcție de forța politică aflată la putere.

Acum, de exemplu, la putere se află cei, care acum 15 ani au participat la asaltul clădirilor guvernamentale. De aceea: “Ziua de 7 aprilie, 2009 marchează maturitatea poporului nostru, care nu va mai accepta niciodată să fie înghițit de o dictatură. Atunci oamenii au ales o altă cale – calea democrației, respectării drepturilor, calea Uniunii Europene” (Maia Sandu). “Eu am ieșit să protestez, eram student și nu voiam să trăiesc sub comunism și dictatură. Vom duce la capăt ceea, pentru ce am luptat în toți acești ani” (Andrei Spînu). Cu ceva ani în urmă, președinte fiind Igor Dodon, era: “În ultimii 10 ani am avut două mari rușini naționale: 7 aprilie, 2009 și furtul miliardului”.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
1393 locuitori

Seliştea Nouă este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Călărași și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1393 de oameni. Satul Seliștea Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.