05 aprilie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 848
Autoritățile subliniază importanța participării cetățenilor la recensămîntul populației și locuințelor
05 aprilie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 848

Autoritățile subliniază importanța participării cetățenilor la recensămîntul populației și locuințelor

În cîteva zile, în țară va începe recensămîntul populației și locuințelor, un exercițiu important care are loc odată într-un deceniu. Cetățenii sînt obligați conform legii să răspundă la întrebările recenzorilor, iar autoritățile să asigure confidențialitatea datelor. Despre acest lucru au amintit astăzi, reprezentanții autorităților centrale.

Recensămîntul populației și locuințelor va dura 3 luni, o perioadă mai îndelungată comparativ cu cel din 2014, care s-a desfășurat timp de două săptămîni. Datele despre persoane și locuințe vor fi colectate de recenzori, care vor purta uniformă specială. Ei vor întreba cetățenii despre anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația și alte aspecte.Totodată, oamenii vor fi întrebați despre parametrii tehnici ai locuințelor, a precizat purtătorul de cuvînt al Guvernului, Daniel Vodă. Acesta a mai precizat că datele, care vor fi confidențiale, vor fi utilizate de autorități la planificarea politicilor publice, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

„Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare din fiecare localitate. Cu alte cuvinte, participînd la acest recensămînt ajutăm autoritățile centrale dar și autoritățile locale să planifice mai bine politicile publice și înțelegerea necesităților fiecărei localități. Recensămîntul va oferi răspunsuri la întrebări de exemplu cum să distribuim bugetul la nivel local sau cîte școli, grădinițe, locuri de muncă trebuie planificate sau locuri de joacă trebuie construite în anumite regiuni”.

Deși în ultima perioadă campania de informare privind recensămîntul s-a desfășurat activ în toată țara, unii cetățeni ne-au spus că nu cunosc ce presupune acesta.

„Trebuie să știm ce populație a rămas în țară, cine sînt, unde trăiesc”;

„Noi sîntem foarte cointeresați”;

„A mai fost un recensămînt acum 10 ani și nu am participat. Ce obținem noi din aceste recensămînt?”;

„Este un exercițiu important pentru stat pentru a cunoaște cîți cetățeni avem, mai ales în condițiile migrației”.

Evenimentul de lansare a Recensămîntului va avea loc sîmbătă, în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Amintim că, recensămîntul persoanelor și locuințelor se va desfășura în perioada 8 aprilie -7 iulie, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă informații demografice. Ultimul recensămînt s-a desfășurat în 2014.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

recensamint , populatia , locuință

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
524 locuitori

Niorcani este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 524 de oameni. Satul Niorcani a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.