05 aprilie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 935
Serghei Banari:
05 aprilie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 935

Serghei Banari: "Moldova are dreptul să nu accepte numirea lui Alexei Danilov în funcția de ambasador al Ucrainei"

Fostul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei Alexei Danilov, pe care președintele acestei țări Volodimir Zelenski l-a propus în calitate de nou ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a țării noastre, cel puțin prin retorica sa, iar partea moldovenească ar trebui să nu fie de acord cu numirea sa în această funcție.

O astfel de opinie a exprimat politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам cu Iulia Fedorova", transmite Noi.md.

El a remarcat că Alexei Danilov "dispersează" retorica de dezghețare a conflictului transnistrean, pe care noi toți, atît cei de pe malul drept, cît și de pe malul stîng al Nistrului, am încercat cu greu nu doar să îl "înghețăm", ci să îl facem să rămînă un conflict în istorie, nu în capul nostru și nu în realitatea noastră.

"Iar acum vine la noi un cetățean al unei țări străine și începe din nou să apese pe "punctul dureros" și să stîrnească ura, să ne explice că țara, care timp de 30 de ani a susținut regimul din Transnistria prin fluxuri de contrabandă, și-a amintit de-odată că vrea să reintegreze Republica Moldova. Mi se pare ciudat cînd străinii spun că vor rezolva problemele noastre interne cu ajutorul armatei lor", a subliniat Serghei Banari.

El a reamintit că, în urmă cu un an, a spus că secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, reprezintă o amenințare la adresa securității noastre naționale, cel puțin prin retorica sa.

"Prin urmare, prezența lui aici va duce mai devreme sau mai tîrziu la anumite consecințe, la o creștere a temerilor populației din Transnistria, pe care eu personal o consider o parte a Republicii Moldova", a spus politologul, economistul și omul de afaceri.

În opinia sa, atunci când autoritățile Moldovei acceptă astfel de ambasadori, practic ei înșiși provoacă acest lucru. În acest sens, partea moldovenească ar putea să nu accepte numirea lui Alexei Danilov în calitate de ambasador al Ucrainei în Moldova, spunînd că acesta nu corespunde înțelegerii noastre privind stabilirea unor relații de bună vecinătate, că în interesul cetățenilor noștri din dreapta și stînga Nistrului, cerem să fie numit un alt candidat.

"Bineînțeles, avem dreptul să refuzăm. Partea moldovenească este cea care decide dacă dă sau nu permisiunea", a declarat Serghei Banari.

El a menționat că nu ar trebui să permitem situația de "a ridica labele în sus și a aștepta ca Danilov să vină și să decidă cum vom trăi".

"Întrebare: atunci pentru ce mai existăm noi?", a subliniat politologul, economistul și omul de afaceri.

Serghei Banari a atras atenția asupra faptului că, pe timp de pace, postul de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, deținut de Alexei Danilov, este undeva la a cincea sau a șasea poziție în ierarhia puterii, dar în timpul legii marțiale este a doua cea mai importantă persoană după președinte, care este Comandantul suprem.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, de fapt, din punct de vedere al puterilor și al importanței sale, este mai important decît prim-ministrul și președintele Radei Supreme.

În plus, Ucraina, în ciuda tuturor problemelor, are resurse uriașe și o influență uriașă în lume, Ucraina este în prezent unul dintre principalele subiecte la alegerile europene și unul dintre principalele subiecte la alegerile prezidențiale din SUA.

"Și acum acest om a decis să vină în țara noastră, pe care nu o poți găsi pe hartă decît dacă știi exact unde se află", a declarat Serghei Banari.

El a recunoscut că, după aflarea veștii despre planurile de numire a lui Alexei Danilov în funcția de ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, primul său gînd a fost să-și facă "valiza în situații de urgență".

"Ucraina este prea aproape. Este prima dată cînd mă gîndesc cu adevărat la faptul că familia mea va trebui să părăsească țara, lucru pe care personal îl regret. Cu siguranță nu voi pleca nicăieri, dar siguranța copiilor mei și a oricărui copil este importantă", a declarat politologul, economistul și omul de afaceri.

Vorbind despre posibilele amenințări la adresa securității, Serghei Banari ne-a îndemnat să ne amintim ce se întâmpla la Kiev în februarie 2014.

"Provocările sînt un lucru care ține de cinismul organizatorului său. Unde se află limita cinismului său. Nu știu unde o vor trasa - în Republica Moldova, în regiunile transnistrene de la granița cu Ucraina, în centrul... Nu știu, nu am un astfel de acces la informații", a spus el.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1736
Populația:
1075 locuitori

Plopi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Plopi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîbnița și la 132 km de Chișinău. Populaţia satului Plopi alcătuia 1075 de oameni în anul 2012. Satul Plopi a fost menționat documentar în anul 1736.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.