05 aprilie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 808
Cîți găgăuzi locuiesc în afara Republicii Moldova
05 aprilie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 808

Cîți găgăuzi locuiesc în afara Republicii Moldova

În afara teritoriului Republicii Moldova locuiesc aproximativ 120 de mii de găgăuzi.

Despre acest lucru a declarat fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Potrivit ei, autoritățile din Găgăuzia au fost foarte atente în această privință și au organizat Congrese Mondiale ale Găgăuziei. Primul congres de acest gen pe teritoriul autonomiei a fost organizat în 2006 de către primul bașcan al Găgăuziei, Gheorghe Tabunșcic. Apoi, aceste evenimente au fost organizate de succesorii săi.

"Am avut și șansa de a organiza Congresul Mondial al Găgăuziei. La acea vreme au participat găgăuzi din aproximativ 20 de țări. Au fost găgăuzi din țări europene, din Rusia, Turcia, Brazilia, SUA. S-a spus că în afara Republicii Moldova trăiesc circa 120 de mii de găgăuzi. Aceasta este o cifră aproximativă pe care mi-au dat-o experții", a spus Irina Vlah.

Ea a recunoscut că limba găgăuză este foarte apropiată de limba turcă, acestea fac parte din grupul de limbi turcice.

"Limba găgăuză este foarte asemănătoare cu limba turcă, dar se deosebește prin adverbe. Prietenii și tovarășii noștri turci spun mereu că am reușit să păstrăm limba, că limba noastră este pură. De exemplu, în ea practic nu există cuvinte împrumutate, spre deosebire de limba turcă, unde există cuvinte din limba azeră sau turkmenă. Dar noi îi înțelegem bine pe prietenii noștri turci, vorbim în esență aceeași limbă", a subliniat fostul bașcan al UTA Găgăuzia.

Potrivit ei, amenințarea dispariției limbii găgăuze există în permanență, iar toți reprezentanții autorităților găgăuze, care au stat la originea autonomiei găgăuze și toți cei care au gestionat-o în ultimii 30 de ani, s-au gîndit în permanență cum să facă în așa fel încît limba să nu dispară și să nu fie uitată, să se dezvolte.

Irina Vlah a subliniat că unul dintre momentele importante a fost introducerea Programului de Educație Multilingvă în grădinițele din Găgăuzia, în cadrul căruia în grădinițe se învață în trei limbi: găgăuză, moldovenească și rusă.

"Acesta este un program foarte bun, care a permis copiilor de la vîrsta de doi ani să înceapă să vorbească limba maternă, limba de stat și limba de comunicare interetnică - rusa", a spus fostul bașcan al UTA Găgăuzia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Irina Vlah , Găgăuzia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.