04 aprilie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 793
Nicolae Pascaru: ”Pădurea nu este un business care trebuie să aducă bani”
04 aprilie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 793

Nicolae Pascaru: ”Pădurea nu este un business care trebuie să aducă bani”

După ce aleșii poporului au aprobat noul Cod Silvic, societatea civilă a venit cu o serie de critici.

Potrivit vicepreședintelui ”EcoDava”, Nicolae Pascaru, proiectul care a fost criticat deja de mai multe ONG-uri transformă de fapt pădurea într-o mașinărie de făcut bani.

”Acest proiect a fost criticat de mai multe organizații ne-guvernamentale. Pădurea nu este un business care trebuie să aducă bani pentru Moldsilva, dar este de fapt un patrimoniu național care trebuie protejat și valorificat. Mai mult decît atît, la momentul de față pădurea este privită ca o afacere unde copacii sînt tăiați și ulterior vînduți. Noul Cod Silvic ar trebui să vină să protejeze fîșiile forestiere, dar nu să le distrugă. În ultimii ani vedem un fenomen care ne îngrijorează foarte tare și anume defrișarea haotică și în mod special a copacilor tineri”, a declarat Pascaru.

Totodată, potrivit expertului, fîșiile forestiere din țara noastră trebuie să fie finanțate integral de stat.

”Silvicultura trebuie să fie finanțată integral de stat. Statul trebuie să aibă grijă de acest patrimoniu al țării iar regulile trebuie să fie înăsprite, în așa fel ca cei care se ocupă de defrișările ilegale să fie pedepsiți iar exportarea lemnului să fie categoric interzisă. Din păcate, în țara noastră este observată o practică judicioasă, cînd pădurarii împreună cu inspectorii de pădure găsesc șiretlicuri legale și mai puțin legale pentru a autoriza defrișările”, a precizat Nicolae Pascaru.

Expertul menționează că în țara noastră în ultimii ani s-a format o adevărată mafie a lemnului care exploatează în mod obraznic fîșiile forestiere.

”În ultimii ani, în Republica Moldova, tot mai des se simte prezentă o adevărată mafie a lemnului care se ocupă cu defrișarea pădurilor și în mod special cu exportul acestei mase lemnoase. Republica Moldova nu trebuie să exporte lemnul, dar să îl importe pentru a acoperi necesitățile interne. Mai mult decît atît, în cazul necesității populației, cererea pentru lemnele de foc poate fi acoperită prin dezrădăcinarea grădinilor inutile, tăierea ramurilor uscate și a copacilor uscați, a livezilor vechi. Totodată, trebuie de creat o direcție specială pentru fabricarea peceților care ar servi la încălzirea caselor. Fiecare sat trebuie să aibă aceste mini fabrici de fabricare a peceților astfel încît gospodăriile care nu au gaz să le poată procura”, a spus Pascaru.

Potrivit lui Nicolae Pascaru, sarcina principală a pădurarului este de a împiedica tăierea pădurilor și plantarea unor copaci noi.

”Pădurarul trebuie să facă tot posibilul ca numărul copacilor noi sădiți să crească. Pădurile trebuie protejate, dar nu distruse. Statul trebuie să creeze mai multe proiecte naționale de înverzire a țării noastre”, a concluzionat Pascaru.

Reamintim că la 27 martie, parlamentul a adoptat, astăzi, proiectul noului Cod silvic. Documentul a fost susținut cu votul a 57 de deputați.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nicolae Pascaru , paduri , business

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
3609 locuitori

Ţipala este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Budăi, Ţipala și Bălţaţi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3609 oameni. Satul Ţipala a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.