29 martie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 730
Corneliu Popovici:
29 martie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 730

Corneliu Popovici: "Calul balan" și "Sf. Nicolae" revin în școlile din Moldova

Fostul ministru al educației, Corneliu Popovici, a oferit un comentariu pentru Noi.md, în care și-a exprimat părerea în privința propunerilor de modificare a Codului Educației privind introducerea sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi.

Corneliu Popovici este de părerea că introducerea unei liste de sancțiuni în Codul Educației ar aduce atît beneficii, cît și riscuri semnificative.

"Beneficiile evidente ale acestor modificări includ creșterea disciplinei în școli, responsabilizarea elevilor, îmbunătățirea calității procesului educațional și promovarea unui mediu educațional mai sigur și mai respectuos. În plus, aceste măsuri pot ajuta la protejarea drepturilor și siguranței cadrelor didactice și a elevilor. Totuși, există și riscuri asociate cu aceste sancțiuni.

Una dintre preocupările principale este riscul de abuz, utilizare excesivă sau incorectă a puterii de către autoritățile școlare, fapt care conduce la un mediu școlar tensionat, deteriorare a relațiilor dintre elevi și cadrele didactice și marginalizarea anumitor elevi {...}", a menționat pentru Noi.md fostul ministru.

Corneliu Popovici a mai precizat că există posibilitatea ca sancțiunile să fie aplicate în mod inechitabil sau discriminatoriu, afectînd negativ elevii vulnerabili sau cei care provin din medii defavorizate.

"Aspectele negative ale acestor modificări pot include o concentrare excesivă pe pedepse, în detrimentul eforturilor de a identifica cauzele comportamentului inadecvat. De asemenea, există riscul ca sancțiunile severe, cum ar fi exmatricularea, să aibă un impact negativ asupra stimei de sine și sănătății mentale a copiilor, cu consecințe pe termen lung asupra viitorului elevilor. Prin urmare, implementarea unei liste de sancțiuni în Codul Educației trebuie să fie însoțită de măsuri adecvate pentru a asigura că acestea sînt aplicate în mod just și echitabil", a mai evidențiat Corneliu Popovici.

Fostul ministru a mai adăugat faptul că este esențial să existe proceduri transparente și mecanisme de apel pentru a evita abuzurile și pentru a proteja drepturile elevilor.

"De asemenea, este important să se ofere sprijin și resurse adecvate pentru a aborda cauzele subiacente ale comportamentelor problematice și pentru a promova un mediu școlar sigur și incluziv pentru toți elevii", a punctat Corneliu Popovici.

Amintim că miercuri, la inițiativa Centrului Național de Prevenție a Abuzului față de Copii (СNPAC), mai multe organizații ale societății civile (OSC), au lansat un apel public, prin care au cerut Ministerului Educației și Cercetării (MEC) retragerea propunerilor de modificare a Codului Educației privind introducerea sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi. OSC-urile consideră că în elaborarea acelor modificări nu s-a luat în considerare faptul că protecția copiilor nu poate fi realizată prin pedeapsă și că sistemele de sancțiuni și recompense ale elevilor contribuie la un șir de efecte secundare nedorite.

Totodată, Ministerul Educației a comentat pentru Noi.md că această conștientizare a limitelor comportamentale în mediul școlar este extrem de importantă în condițiile în care fenomenul violenței se răspîndește tot mai mult.

"Prin sancționarea acțiunilor care nu se înscriu în limitele comportamentului admisibil din partea elevilor se urmărește asigurarea unui mediu educațional sigur atît pentru copii, cît și pentru cadrele didactice. Menționăm că sancțiunile vor fi însoțite de asistență psihologică, ceea ce va asigura prevenirea acțiunilor de violență și îi va ajuta pe elevi să învețe să-și conștientizeze și să gestioneze emoțiile {....}", au precizat la minister.

Amintim că, potrivit noilor modificări aprobate în prima lectură de Parlament, Codul Educației ar urma să fie completat cu o listă de sancţiuni aplicabile elevilor, printre care eliminarea temporară de la lecții, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp sau chiar exmatricularea, fără drept de reînscriere ulterioară în aceeași instituție.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
233 locuitori

Bogdanovca Nouă este un sat din cadrul oraşului Cimişlia, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cimișlia și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 233 locuitori. Satul Bogdanovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1872.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.