19 februarie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1108
Ultimele zile ale Moldovei. De cine și de ce e subminată statalitatea moldovenească
19 februarie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 1108

Ultimele zile ale Moldovei. De cine și de ce e subminată statalitatea moldovenească

Moartea limbii conduce la moartea poporului. Un adevăr binecunoscut și un test încercat. Aplicat moldovenilor, rezultatul acestui test pare ambiguu. În cazul nostru a fost supusă lichidării doar denumirea limbii, nu și limba ca atare. Posibila dispariție a Moldovei și a moldovenilor este, însă, o consecință a unei afecțiuni mai complexe - moartea culturală, pierderea voinței și dorinței moldovenilor de a continua să se considere parte a națiunii moldovenești.

Dispariția numelui limbii, ca unul dintre puținele semne distinctive ale identității noastre, chiar dacă pare o ipoteză exagerată, înseamnă - în stare de paralizie culturală - moartea limbii însăși . "Dispariția fizică a unei națiuni poate fi abordată, - după cum susține savantul sârb Časlav Koprivica, - în două moduri: fie națiunea va fi distrusă cu forța de un agresor extern, fie se va epuiza voința de autoreproducere, ceea ce se întâmplă dacă piere sentimentul valorii propriei identități.

Moare limba, moare și națiunea. Dacă limba este remodelată, - indiferent cum, în mod natural sau artificial - națiunea suferă și ea schimbări, deoarece aparatul său conceptual, conștiința de sine și identitatea sunt schimbate”.

Faptul că limba noastră va fi păstrată "sub acoperirea" limbii române nu ne aduce, o spunem fără răutate și invidie, prea multă consolare. Din păcate, România nu ne poate da cuvântul de onoare că va păstra limba moldovenească sub învelitoarea limbii române, fiind sortită ea însăși să se dizolve în "pandemoniul babilonian" al UE. Peste un sfert de secol, în țara vecină vor locui doar 14,5 milioane de români, adică cu 5 milioane mai puțini decât acum. Pronosticurile susțin că România va fi rapid depopulată.

Totuși, vremea noastră se apropie de sfârșit, statul moldovenesc și poporul moldovenesc sunt, oare, în pragul dispariției? În afară de cetățenii de rând, există un număr foarte mic de savanți, experți și politicieni, care pun la îndoială acest fapt. Schimbarea ilegală a denumirii limbii de stat din moldovenească în română în 2013 a jucat un rol important în obștescul ei sfârșit, când cetățeni români, membri ai Curții Constituționale a Republicii Moldova, fiind în conflict de interese, au decis că o simplă hotărâre parlamentară primează asupra Constituției. Motivul politic al acestei nelegiuiri a fost ascuns îndărătul unor criterii științifice și al unor fabulații constituționale.

Cine va fi responsabil, dacă Moldova va dispărea de pe harta Europei? Bineînțeles, în primul rând noi, moldovenii, sau mai bine zis, elita noastră. Dar nu doar, propriu-zis, elita care și-a trădat poporul. Se impun mai mulți factori agresivi interni și externi, care ne subminează statalitatea, identitatea, voința noastră de autodeterminare, altfel spus, credința noastră în ceea ce suntem, așa cum am fost botezați atunci când am apărut în lume cu pașaportul nostru filosofico-religios, codul nostru cultural, balada "Miorița", care a fost elaborată în secolul XIII, cu două secole înainte de fondarea statului nostru.

Poate cel mai dăunător dintre acești factori este lenea noastră spirituală, refuzul nostru de a lupta pentru idealurile noastre naționale. Păcatul originar al națiunii noastre este serviabilitatea de a ne trăda esența etnică. Înțeleptul Ion Druță spunea că această înclinație vicioasă poate fi lămurită istoric, dar la ce ne poate folosi această explicație... El a avertizat în mod expres într-una din lucrările sale că moldovenii nici măcar nu vor observa amenințarea contra principalelor lor valori și simboluri: dacă "Clopotnița" noastră ar lua foc, puțini ar sări să o salveze. De fapt, așa și s-a întâmplat: câți moldoveni au ieșit să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale ori pe aiurea, atunci când Curtea Constituțională a scuipat public pe limba moldovenească, care, așa cum ni se părea nouă, fusese fixată în Constituție pentru secole?

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Moldova , statalitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
1020 locuitori

Colosova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crasnaia Besarabia, Pobeda și Colosova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Grigoriopol și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Colosova alcătuia 1020 de oameni în anul 2000. Satul Colosova a fost întemeiat în anul 1809 cu denumirea Bergdorf.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.